smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Smedstorp Lyser 5/11

2021-10-22

Samling Medborgarhuset kl.17, vi hjälps åt att sätta ut marchaller.

Fika och samkväm i Medborgarhuset kl.18.00.

smedstorplyser20211105

/Byalaget

 

Uppdaterade sidor

2021-10-06

Sidorna Byalaget och Idrotsföreningen

är uppdaterade.

 

ÅRSMÖTE SMEDSTORP.SE!

2021-10-04
Tisdagen den 26 oktober kl 19.00 är det årsmöte i föreningen smedstorp.se i Medborgarhuset.
Kom gärna och tyck till om vad vi ska skriva om på byns fina hemsida. Vi bjuder på fika!
Välkomna önskar styrelsen för Smedstorp.se

 

Café Seniora

2021-10-04

Du som bor i Smedstorp med omnejd är välkommen till Medborgarhuset.

Tisdagen den 19 oktober kl. 13.30-16.00. Vi spelar kort bingo. Kaffe med kakor serveras.

Varmt välkomna!

/Kerstin o Ingrid

 

Music Quiz

2021-09-30

Välkomna till Medborgarhuset i Smedstorp på Karins populära Music Quiz
Fredag den 22/10 18.00
Medtag picknick korg, Quizet startar 19.00, Kostnad:50 kr
Har du någon fråga ring

Karin 070-995 83 89 

Välkomna hälsar Byalaget

 

PUUB

2021-09-30 

Nu är det dags för höstens PUUB:ar på Magasinet (bredvid Leif Handlare). Vi träffas kl 19, följande kvällar:

- Måndag 11 oktober
- Torsdag 4 november
- Tisdag 23 november
- Söndag 12 december (lussevaka)

Ta med egen dricka (öl, vin, läsk, kaffe...) och kom till denna anspråkslösa och familjevänliga tillställning. Precis som tidigare tar vi varje PUUB-kväll ut en värmeavgift om 20 kronor per person, som vi hoppas ska täcka kostnaderna för gasolinköpen. Betalas på plats, kontant eller swish.

PS
Vill du göra det lätt för dig?
Betala 100 kronor för alla höstens PUUB:ar.

 

Biblioteket Ht 2021

2021-09-02

Höstens

program på biblioteket >>>

finns nu på hemsidan.

Första aktiviteten är Lördag 4/9 13-14:30: 

Skrivarverkstad med Mari Bister. (författare till Djurdeckarna och Uppdrag djurräddning) Från 5 år.

 

Cirkelpass för vuxna

2021-08-31 

Cirkelpass för vuxna börjar tisdagen den 14/9 kl. 19-20. Smedstorps Skola Gymnastiksalen. Nya som gamla medlemmar är välkomna.
Smedstorps Gymnastikförening

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb juli-augusti

2021-08-19

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb juli-augusti

Nr: 35, 152, 253, 198, 27, 197, 173, 19, 144, 143, 212, 93, 283, 191, 229, 153, 295, 73, 297, 63, 55, 269, 140, 84, 290, 54, 7, 66

/Kontrollanten

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARkIvERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

hus som bara stod och längtade efter kärlek

2013-06-12

 

Precis i utkanten av Smedstorp ligger en helt sagolik och nästintill anonym gård. Från vägen ser man inte boningshuset som rymmer fyra helt nyrenoverade lägenheter, men rundar man en av längorna så kommer man in på den kullerstensbelagda innergården med anor från förr. Helt orörd och pittoreskt. Trots att det endast är 600meter in till byns mittpunkt och tågstation så är man helt för sig själv och med en underbar natur runt omkring sig.


Allt började när Elisabet och Marc var nere och hälsade på bekanta på Österlen. De fick den där känslan att här vill vi bo. Efter år i både Milano, New York och Stockholm där Marc bland annat arbetat som byggherre och Elisabeth inom catering och event samt med egen antikaffär så var det just i Smedstorp de fann drömhuset. Men det tog lång tid innan rätt hus hittades. De hade letat runt på de flesta hemsidor och när de var i grepp att ge upp så kom de på idéen att åka runt och leta efter övergivna hus - hus som bara stod och längtade efter kärlek. Då passerade de detta hus och genom att stanna och fråga byborna om hjälp om vem som var ägare så kom de i kontakt med Per-Åke och Monika Edstrand. De hade ärvt detta hus och hade i ett första skede lagt nytt tak och dragit in jordvärme för att kunna underhålla huset. I huset hade Edvin, Elsa, Svea och Edith bott tillsammans. Dessa fyra var syskon och alla var ogifta och det var när Edith gick bort som Monika och Per-Åke ärvde denna ljuvliga fyrlängade gård. Till gården tillhörde tidigare 86 hektar, men idag är det endast en gudomlig trädgård kvar i söderläge.


Elisabet och Marc köpte huset och genom skickligt hantverk så har boningshuset som tidigare bestod av 19 små rum och endast utedass nu förvandlats till fyra rymliga och ljusa lägenheter. Med hjälp av en arkitekt ritade de om huset och i princip alla väggar revs för att ersättas med nya. Nya fönster och ytterdörrar sattes in, men samtidigt tog man vara på allt det gamla i huset. Innerdörrarna som är gamla spegeldörrar finns fortfarande kvar, liksom en del av komstastengolven. Den komstasten som inte ligger inne i huset har blivit altantrappor i två utav lägenheterna. De rustika träbjälkarna finns även de kvar, numera linoljade, med de gamla träplankorna emellan som nu är vitmålade. Väggarna är slätputsade och fönstersmygarna är ljusa och rymliga. Kök och badrum går i samma ljusa ton som resterande i lägenheterna. Vitt och grått är genomgående färger och med stort grått stengolv och vitlaserade trägolv skapas en harmoni och man känner ett lugn och välbefinnande direkt när man kommer in i lägenheterna. Varje lägenhet har ett rymligt kök och väl tilltagna badrum med badkar. I badrummet har man använt sig av den italienska tekniken Venetian Plaster som skapar en härlig balans mot det övriga vita. Alla stengolv har golvvärme, medan de rum med trägolv har element.


Tre utav lägenheterna är för uthyrning, både för permanent och kortboende. I den fjärde bor de själva. Två av lägenheterna är på ca 80m2 och den tredje är på ca 65m2. Vill man endast stanna till för ett par dagar under sin semester så erbjuder Elisabet och Marc även bed & breakfast. Då får man ett skafferi och kylskåp fyllt med basvaror, nybakat bröd och frukostpålägg. Lyxigare än så kan det inte bli.
När vi går runt och tittar i den fantastiska omgivningen och tittar in i de övriga längorna så har Elisabeth drömmen klar för sig. Här, säger hon, här kan baren vara. Perfekt solljus i från fönstret och i gamla grisastallet finns en dröm om matsal. Båsen behöver kanske fräschas upp lite säger hon och skrattar. Men visst finns möjligheterna till att utveckla detta paradis. Kom själv hit och upptäck det bästa av Österlen. Sätt dig i gungan i den lummiga trädgården och lyssna till fågelkvittret och insup lugnet.

 

 

Text Tina Tengvert

Foto Kristina Eriksson

 

 

Elisabet

 Elisabet

 

Hus

 Huset med sin underbara trädgård

 

rum

 Lägenhet, allrum

 

kök

 Lägenhet, kök

 

sovrum

 Lägenhet, sovrum

 

Badrum

 Lägenhet, badrum