smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb mars-april

2021-03-03

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb mars-april 2021

Nr: 228, 54, 289, 117, 97, 81, 285, 123, 140, 300, 93, 284, 115, 34, 149, 209, 127, 10, 295, 268, 43, 206, 5, 275, 55, 171, 223, 32, 231.
/Kontrollanten

 

INSTÄLLT!

2021-04-22
Bibliotekets "Lär känna din by"  föreläsning + exkursion måste dessvärre ställa in pga. av pandemirestriktionerna. Det har varit stort intresse och vi kommer att göra ett nytt försök till hösten. Håll utkik på Tomelilla bibliotekets hemsida.

/Lena Ewald

 

Årsmöte Smedstorps IF

2021-03-18

Smedstorps IF håller årsmöte på Smedstorps Idrottsplats den 27 mars kl 14.00. Årsmötet hålls med coronasäkert avstånd utomhus vid klubbvillan.

Hjärtligt välkomna!

Styrelsen Smedstorps IF

 

BYALAGET
Årets medlemsavgift

2021-02-25 

Vi tackar alla er som redan betalt och hoppas ni andra kommer att betala. Ert stöd är extra viktigt i år då det ser annorlunda ut.

Årsmötet måste vi senarelägga och vi hoppas kunna genomföra andra aktiviteter så snart det blir möjligt.

Årsavgift för 2021 är fastställd till 200:- per vuxen person. Du betalar din medlemsavgift på BG 5978-3910 eller Swish 123 662 16 84.

Glöm inte att uppge namn!

/Styrelsen

 

Ombyggnad av vattenverk

2020-11-18

Gårdlösaleden leds om under ombyggnad av vattenverket i höst.

Motionsspåroch cykelled kpmmer tillfäligt att stängas av under schaktningsarbeten. 

Mer information här >>> 

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

Loppispryla mottages

2020-03-02

Smedstorps IF tar tacksamt emot loppisprylar, hela och rena, ej vitvaror, stoppade soffor och däck.
Inlämning torsdagar 18.00 - 19.00 i brandstationen,
eller ring Jörgen 0733-208890

eller Leif Handlare 0414-51117

 

Hittar ni till tågparkeringen?

2014-01-01

Vi vill bara upplysa alla om möjligheten till parkering på torget vid Medborgarhuset för de som ska åka med tåget. Nu har tågtiderna dessutom utökats med tågbuss på natten fredag och lördag. Kolla på Skånetrafiken för närmare info.

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARkIvERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

Larsbo - Ett lantbruksföretag i tiden

2011-10-21 

 

Smedstorp förknippas ofta med konstrunda, sommarmarknad, men även med företag som KEBAB, Smedstorpskök, Smedstorps Cementgjuteri samt inte att förglömma Lanthandeln och alla mysiga butiker längs Storgatan. Men framför allt finns det många livskraftiga lantbruksföretag på landsbygden runt Smedstorp. Nära samhället och mitt i Gårdlösa, mellan nya och gamla Gårdlösavägen, ligger ett av dem, gården Larsbo.

 

Kalvslapp51a

 

Berit och Christer Danielsson köpte 1972 Larsbo samt grannfastigheten Ekdala, där husen frånstyckades. Arealen uppgick till 40 hektar. Byggnaderna bestod av bostad och en stallbyggnad med inredning för lite kor och grisar.

 

Båda två kommer från lantbrukarhem, Christer från Vallby och Berit är uppvuxen på en gård ett stenkast från Larsbo. Före övertaget av gården bodde de i Vallby nära Christers föräldrahem.

 

Danielssons03a

 

1974 flyttade familjen till Larsbo med barnen Carina och Peter som då var sex resp. tre år. Då hade de hunnit renovera köket i bostaden och byggt om stallet till 20 tjurar och några amkor.

 

Efterhand har de utökat både areal och produktion. Idag, 39 år senare, finns det betydligt fler stallar och bostaden har efterhand renoverats. Egendomen har växt till 130 hektar efter tillköp av areal och marken används till odling av djurfoder såsom bete, vall och majs. Inriktningen är fortfarande köttdjursuppfödning och idag finns 650-700 köttdjur och 40 amkor med kalvar. Tjurkalvar köps in från fyra olika mjölkproducenter och tillsamman med tjurkalvar från de egna amkorna föds de upp i ca 18 månader till slaktfärdiga köttdjur, som därefter levereras till Scan. Djuren är av raserna Charolais, Limousin och Svensk låglandsboskap.
Under sommarhalvåret går amkorna på bete, förutom på de egna markerna, på betesmarker vid Haväng och S:t Olof, där de hjälper till att hålla landskapet öppet.

 

 BeritKo03a

Berit med en nyfödd Highland cattle kalv

 

Som synes är arbetet med djur ett stort intresse i familjen och Berit har själv några djur av rasen Highland cattle, som går ute året om. Några av barnbarnen har ärvt djurintresset och har flera hästar och lite andra djur såsom minigrisar, getter och höns.

 

Även växtodlingen har utökats rejält. Christer, Peter och Christers bror Kent har tillsammans ett växtodlingsbolag, Danielssons Jordbruks AB, där man driver totalt ca 400 hektar mark på ett flertal platser på Österlen. Där odlas korn, vete, raps, gräsfrö och betor.

 

Larsbo drivs nu som ett familjeföretag där alla fyra i familjen är delaktiga. Även Peters familj är behjälpliga i arbetet. Christer och Peter har fullt upp. Carina jobbar ca 25% och sköter all bokföring i både familjeföretaget och växtodlingsföretaget. Berit har slutat jobbet som undersköterska efter 27 år i kommunens tjänst. Hon har ett genuint intresse för hembygden och har lagt ner mycket tid och kraft i arbetet med Gårdlösa kultur- och vandringsled.

 

För närvarande finns två anställda, Daniel Magnusson på heltid och Mikael Gustavsson på 60% tjänst.

 

Berit och Christer har nu båda uppnått pensionsåldern och tänker så sakteliga dra sig tillbaka och låta Peter ta över. En generationsväxling som kommer att ta några år. Därför har Peter med fru Madeleine och barnen Emma, Hilda, Frida och Vilmer flyttat in på Larsbo och Berit och Christer har med sin Sankt Bernhardshund Ally flyttat några hundra meter bort till ett nyrenoverat hus.

 

Framtidsplanerna för företaget som det ser ut just nu är att fortsätta på den inslagna vägen och efterhand utöka både djurantal och areal. 

 

Text Agneta Ohlsson
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

Kor11a

 

 

Skordning11a

  Peter tröskar vete

 

Danielssons09a

  Minigrisarna Maja och Nils

 

Vilmer02a

  Vilmers höns, Black and White.

 

Bygge58a

  Christer och Peter i samspråk om nya

  takläggningen

 

Carina01a

  Carina är behjälpligmed takrivningen

 

Kalvslapp01a

  Daniel Magnusson, Peter Danielsson och

  Mikael Gustavsson