smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb mars-april

2021-03-03

Dragningslistan SIF:s Supporterklubb mars-april 2021

Nr: 228, 54, 289, 117, 97, 81, 285, 123, 140, 300, 93, 284, 115, 34, 149, 209, 127, 10, 295, 268, 43, 206, 5, 275, 55, 171, 223, 32, 231.
/Kontrollanten

 

INSTÄLLT!

2021-04-22
Bibliotekets "Lär känna din by"  föreläsning + exkursion måste dessvärre ställa in pga. av pandemirestriktionerna. Det har varit stort intresse och vi kommer att göra ett nytt försök till hösten. Håll utkik på Tomelilla bibliotekets hemsida.

/Lena Ewald

 

Årsmöte Smedstorps IF

2021-03-18

Smedstorps IF håller årsmöte på Smedstorps Idrottsplats den 27 mars kl 14.00. Årsmötet hålls med coronasäkert avstånd utomhus vid klubbvillan.

Hjärtligt välkomna!

Styrelsen Smedstorps IF

 

BYALAGET
Årets medlemsavgift

2021-02-25 

Vi tackar alla er som redan betalt och hoppas ni andra kommer att betala. Ert stöd är extra viktigt i år då det ser annorlunda ut.

Årsmötet måste vi senarelägga och vi hoppas kunna genomföra andra aktiviteter så snart det blir möjligt.

Årsavgift för 2021 är fastställd till 200:- per vuxen person. Du betalar din medlemsavgift på BG 5978-3910 eller Swish 123 662 16 84.

Glöm inte att uppge namn!

/Styrelsen

 

Ombyggnad av vattenverk

2020-11-18

Gårdlösaleden leds om under ombyggnad av vattenverket i höst.

Motionsspåroch cykelled kpmmer tillfäligt att stängas av under schaktningsarbeten. 

Mer information här >>> 

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

Loppispryla mottages

2020-03-02

Smedstorps IF tar tacksamt emot loppisprylar, hela och rena, ej vitvaror, stoppade soffor och däck.
Inlämning torsdagar 18.00 - 19.00 i brandstationen,
eller ring Jörgen 0733-208890

eller Leif Handlare 0414-51117

 

Hittar ni till tågparkeringen?

2014-01-01

Vi vill bara upplysa alla om möjligheten till parkering på torget vid Medborgarhuset för de som ska åka med tåget. Nu har tågtiderna dessutom utökats med tågbuss på natten fredag och lördag. Kolla på Skånetrafiken för närmare info.

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARkIvERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

Vi finns i Smedstorp vi, sa gjutaren

2011-10-25 

 

Cementgjuteriet20a

Om man ser det lite grann från ovan… 

 

I Smedstorps cementgjuteri har man dock i generationer tänkt och känt cement. Nisse, Nils Johansson håller idag i rodret och med kännarens vana blick bedömer han cementens kvalité, och vet om fler ingredienser behövs innan gjutningen går i gång. Det är makadam, grus, cement från Slite på Gotland, och stenmjöl i rätt proportioner som utgör blandningen. Resultatet blir cementrör i alla tänkbara format, kabelbrunnar, trekammarbrunnar, och specialsaker som bänkar och bord. Exempel på det senare kan vi se längs Gårdlösaleden, till nytta och glädje för ledens vandrare Prima AB Smedstorps cementgjuteri produkter, som många hungriga och trötta promenerare glatt nyttjat i sommar. Gjuteriet tillverkar också test material av god kvalité, vilka ska användas för provkörning av diverse olika maskiner. Cementprodukten tillverkas alltså för att demoleras, och då en har smulats till bitar behöver kunden en ny – en lite udda typ av kund kan tyckas, men bra kund, eftersom den alltid behöver nytt, då testkörning av maskiner är en aldrig avslutad aktivitet. 

 

Under 50-talet då Nils föräldrar kom till Smedstorp och tog över gjuteriet var det något annorlunda mot idag. De var ett 15 tal anställda och förutom gjutningen så ingick brunnsgrävning och dikning i vardagens arbete. Idag är det Nils och hans bror, Arne som utgör företaget, och dess anställda. Cementgjuteri har fått en kraftfull konkurrent i plasten, som alltmer dominerar inom bygg- och markanläggningsbranscherna. 

 

Men arbete saknas inte, så även helgerna får brukas i företagets tjänst, då pappersexercisen kräver sitt. Sysslolös är Nils aldrig, inte ens då vintermörkret fallit och arbetet på gjuteriet går in i en annan fas. Under vintern är det kundkontakter, arbete med maskinparken och jobb som bockning av armeringsjärn, vilka läggs på lager inför kommande gjutningsperiod, som gäller. Arbetskrävande förberedelse inför den varmare säsongens gjutande. 

 

AB Smedstorps cementgjuteri är idag en naturlig, självklar del av Smedstorp. Ett företag med kunder på orten, men med de flesta köparna annorstädes. Det mesta går alltså på ”export” från Smedstorp ut till byggare runt om i landet. Nils Johanssons egna barn kommer inte att följa i hans fotspår, men hoppet finns att cementgjuteriet ska bestå trots det. För i Smedstorp ska det ju finnas ett cementgjuteri, eller hur?

 

 

Cementgjuteriet15a

Gjutformar för alla behov 

 

Text Moca Odesjö, Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

Cementgjuteriet04a

  Nisse Johansson – en gjutare som njutare då

  jobbet är gjort 

 

Cementgjuteriet03a

  Cementgjuteri med känsla och precision

 

Cementgjuteriet05a

  Tungt jobb i bullrig miljö

 

Cementgjuteriet09a

  Inte lätt som en plätt, om man vill få det rätt

 

Cementgjuteriet13a

  ”Baka, baka liten sandkaka”

 

Cementgjuteriet18a

  … eller?