smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

 

Nyhetsspalt

PUUB lista

2022-07-02 
PUUB lista är nu uppdaterad.
Nu finns PUUB värdar för samtliga datum.
PUUB-listan >>> 
Missade du att vara värd i sommar hoppas vi på att PUUB kommer till baks även nästa somma så du får möjlighet då.

Utställning i ÖFC

2022-06-30
Nästa utställning i ÖFC. 30 juni–10 juli. Öppet alla dagar 11-17. 
Vill du komma en annan tid? 
Ring 070-956 85 56 

ABBA

Ta chansen att lyssna till Torbjörn Ekebacke när han berättar om hur det var när han plåtade Keith Richards, AC/DC, Marie Fredriksson, Ulf Lundell och massor av annat folk som har gemensamt att de låter. 
Llite smakprov på fler och
större bilder >>>


Smedstorpsmarnad 

2022-06-27
Äntligen. Fredagen den 1 juli är det åter igen dags för Smedstorps-marknad. Som vanligt fyller vi torget med knallar m.m från tidig morgon. Kaffé i medborgarhuset i vanlig ordning.
Loppmarknaden startar kl 15.00. 
Torsdag kväll serveras grillad gris kl 18.00 i våra tält. 

SPF:S månadsmöte 15/6

2022-06-21

Läs om när SPF besökte >>>
Glashyttans Orangeri i Sövde

PUUB

2022-06-18

Uppdaterad lista finns längst ner i spalten under AKtiviteter/Kalender eller här AKTIVITETER / KALENDER 

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka.
Onsdagar kl 19.00

Vill du själv bli PUUB-värd? 

Skriv upp dig på listan hos Leif Handlare

PUUB

2022-06-14

Nu startar årets sommar-PUUB. Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Onsdag 22 juni träffas vi kl 19 hos Gun o Evald, Torggatan 2 (gamla banken) 
Ta med egen dricka (öl, vin, läsk, kaffe...) och kom till denna anspråkslösa och familjevänliga tillställning.
 /Välkommen
 

Österlens FotografiCentrum

2022-06-12

I Magasinet fortsätter visning av fotografier. I år är vi både glada och stolta att kunna erbjuda en serie utställningar där det bästa av svenska fotografi och fotografer visar sin bilder. Vi försöker också förlänga säsongen som avslutas med det årliga eventet med åk. 5 från Smedstorps skola.
Nästa utstälning 16:e juni - 26:e juni, Malin Gezelius & Anders. 
Se årets alla utställare och datum och >>>
eller Läs på deras egna sida www.öfc.se.

Sommarjobba som knattereporter!

2022-06-09

Bor du i eller nära Smedstorp? Tycker du om att skriva och ta bilder? Då kan du skriva reportage för Smedstorps hemsida om allt kul som händer i byn i sommar. Du får betalt för varje publicerad artikel.
www.smedstorp.se
Intresserad?
Kontakta Lena Edwall på biblioteket.
Kom in på biblioteket eller mejla: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skärmavbild 2022 06 09 kl. 15.37.14

 

Midsommarfirande i Gröneplan

2022-06-03

Välkomna att fira en traditionell midsommaraftons eftermiddag den 24/6 i Gröneplan.

Start 14.00 börjar vi med att klä midsommarstången tilsammans.
När vi är klara blir det gemensam dans.
Det kommer att finnas tipsrunda för både barn och vuxna.
Medtag blommor, fikakorg och filt.

/Varmt välkomna önskar Byalaget

 

Badet Öppettider 2022

2022-05-25

Information om årets öppet tider, simskolan mm. Finns nu på Friluftsbadets egna sida >>> 

 

Medlemsavgift Byalaget

2022-05-25

Tack alla ni som redan betalt, men har du missat att betala årets medlemsavgift till Smeddtorps byalag och bygdegårdsförening? Då går det bra att betala in 200 kr till bankgiro 5978-3910 eller swish 123 662 16 84.

Har du redan betalt eller betalde två gånger i fjol behöver ni inte betala igen.

/Styrelsen 

 

  


Aktiviteter / Kalender

 

Måndagar

Boule

2022-06-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

Onsdagar

PUUB

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Välkommen kl 19

  • Onsdag 22 juni, Gun o Evald, Torggatan (gamla banken), Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 29 juni, Monika, Kerstin o Kalle, Storgatan 28
  • Onsdag 6 juli, Ann-Britt o Mats, Storgatan 53
  • Onsdag 13 juli, Berit o Christer, Gårdlösa 1303
  • Onsdag 20 juli, Monika o Per-Åke, Gårdlösavägen 33 
  • Onsdag 27 juli, Pia o Franco, Storgatan, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 3 augusti, Katrin o B-G, Storgatan 19 
  • Onsdag 10 augusti, Mrs Walker, Gårdlösa 
  • Onsdag 17 augusti, Anneli o Hans, Gårdlösavägen 21 


Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

 

Bråk uppåt väggarna i Smedstorpsskolan

2011-04-10

 

Tragglat och rabblat, övat och suddat, suckat och pustat – ja, det har många av oss gjort på matematiklektionerna i forna tiders skola. Idag är det annorlunda. Härligt annorlunda! Man klipper och klistrar, ritar och målar, slöjdar och syr, stegar och hoppar – allt i matematikens namn. För matte är något man ska förstå, inte bara skriva som siffror på ett rutat papper. Kuber och rektanglar, prismor och koner, cylindrar och cirklar är geometriska former och kroppar att se, känna och vrida på och tala om. Sen, först sen, räknar man. Smedstorpsskolan har fått, under det pågående läsåret, projektpengar till matematik från Skolverket. Syftet har varit att utveckla pedagogiken genom pedagogiska möten och utbildningar för såväl lärare som föräldrar, införskaffa och ta fram arbetsmaterial. Ska föräldrarna utbildas!!! undrar vän av ordning genast. Det är ju inget obligatoriskt precis, men en god hjälp för eleverna, och ett trevligt sätt att tillsammans med andra föräldrar och barn lära sig något nytt. För det är lite annat. Nu är det ju inte så att svaren på frågorna blivit annorlunda sen föräldrar generationen gick i skolan men vägen dit är inte riktigt den samma. Och det är roligare nu. Nu sitter färggranna bråktal på väggarna. 


Familjekväll på skolan görs för alla årskurser och ger barnen chansen att visa vad de sysslar med, och föräldrar och far- och morföräldrar får pröva på de nya sätten att tänka och ha roligt kring matematiken. Ingrid Ahnelöv är den entusiastiska projektledare som lett matteprojektet. Stolt över vad skolan åstadkommit och elevernas framsteg, men besviken över att det inte blir mer pengar. Men Ingrid har tillsammans med sina kollegor tagit fram en gedigen materialbank för matematiken, som är en god hjälp för lärarna i alla årskurser. Och satsningen har gett resultat inte bara i kvantiteten arbetsmaterial och pedagogisk utveckling utan i barnens kunskap, vilket ju är det primära målet. Från ett resultat på cirka 50 procent godkända på nationella proven till knappt 70 procent. Det är en mycket god utveckling! Men det går ju att bli än bättre på att förstå, kommunicera och lösa problem i matematikens värld. Och skolans lärare arbetar vidare med att vända de negativa attityderna kring matematiken och skapa förutsättningarna för att öka förståelsen.
Och visst är eleverna duktiga. I år har Smedstorpsskolan två elever som utmärkt sig i den internationella Kängurutävlingen där 40 länder deltar med inalles 6 miljoner elever. Otroligt många, kort sagt. Den 7 april fick Annika Areskoug och Niklas Blohm och tio elever från andra skolor i kommunen, diplom utdelat av Ann-Margreth Månsson, skolutvecklare i Tomelilla. Hurra för Annika och Niklas!

 

 Skolan12a

Niklas Blom och Annika Areskoug

 

Den 16 maj är det Utematte för föräldrar och anhöriga till barnen i skolan. Det gäller alla årskursernas föräldrar, som då får alla chansen att lära hur blommor och blader, kottar och vägar, grenar och gräsmattor kan användas för att öka kunskapen och förståelsen för matematiken. Den gode Einstein, som ju hade koll på matematiken sa” Allt ska göras så enkelt som möjligt – men inte enklare” och den vägen går skolans lärare då de låter matematiken starta i det konkreta för att öka förståelsen därpå bli abstrakt. Så ta chansen och lär matematik på nytt. ”Den som aldrig gjort ett misstag - har aldrig prövat något nytt.” sa Einstein också. Utav misstagen lär man, sa någon annan klok person. Så kom och gör misstag och lär.

 

Text Moca Odesjö

 

Skolan01a Skolan14a


Foto Kristina Eriksson

 

 

 

Skolan02a

  Ingrid Ahnelöv

 

Skolan06a

  Kimmie, Eva och Johan Bohme

 

Skolan07a

Ingrid, Joel och Rami

 

Skolan05a

 

Skolan03a