smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

 

Nyhetsspalt

PUUB lista

2022-07-02 
PUUB lista är nu uppdaterad.
Nu finns PUUB värdar för samtliga datum.
PUUB-listan >>> 
Missade du att vara värd i sommar hoppas vi på att PUUB kommer till baks även nästa somma så du får möjlighet då.

Utställning i ÖFC

2022-06-30
Nästa utställning i ÖFC. 30 juni–10 juli. Öppet alla dagar 11-17. 
Vill du komma en annan tid? 
Ring 070-956 85 56 

ABBA

Ta chansen att lyssna till Torbjörn Ekebacke när han berättar om hur det var när han plåtade Keith Richards, AC/DC, Marie Fredriksson, Ulf Lundell och massor av annat folk som har gemensamt att de låter. 
Llite smakprov på fler och
större bilder >>>


Smedstorpsmarnad 

2022-06-27
Äntligen. Fredagen den 1 juli är det åter igen dags för Smedstorps-marknad. Som vanligt fyller vi torget med knallar m.m från tidig morgon. Kaffé i medborgarhuset i vanlig ordning.
Loppmarknaden startar kl 15.00. 
Torsdag kväll serveras grillad gris kl 18.00 i våra tält. 

SPF:S månadsmöte 15/6

2022-06-21

Läs om när SPF besökte >>>
Glashyttans Orangeri i Sövde

PUUB

2022-06-18

Uppdaterad lista finns längst ner i spalten under AKtiviteter/Kalender eller här AKTIVITETER / KALENDER 

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka.
Onsdagar kl 19.00

Vill du själv bli PUUB-värd? 

Skriv upp dig på listan hos Leif Handlare

PUUB

2022-06-14

Nu startar årets sommar-PUUB. Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Onsdag 22 juni träffas vi kl 19 hos Gun o Evald, Torggatan 2 (gamla banken) 
Ta med egen dricka (öl, vin, läsk, kaffe...) och kom till denna anspråkslösa och familjevänliga tillställning.
 /Välkommen
 

Österlens FotografiCentrum

2022-06-12

I Magasinet fortsätter visning av fotografier. I år är vi både glada och stolta att kunna erbjuda en serie utställningar där det bästa av svenska fotografi och fotografer visar sin bilder. Vi försöker också förlänga säsongen som avslutas med det årliga eventet med åk. 5 från Smedstorps skola.
Nästa utstälning 16:e juni - 26:e juni, Malin Gezelius & Anders. 
Se årets alla utställare och datum och >>>
eller Läs på deras egna sida www.öfc.se.

Sommarjobba som knattereporter!

2022-06-09

Bor du i eller nära Smedstorp? Tycker du om att skriva och ta bilder? Då kan du skriva reportage för Smedstorps hemsida om allt kul som händer i byn i sommar. Du får betalt för varje publicerad artikel.
www.smedstorp.se
Intresserad?
Kontakta Lena Edwall på biblioteket.
Kom in på biblioteket eller mejla: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skärmavbild 2022 06 09 kl. 15.37.14

 

Midsommarfirande i Gröneplan

2022-06-03

Välkomna att fira en traditionell midsommaraftons eftermiddag den 24/6 i Gröneplan.

Start 14.00 börjar vi med att klä midsommarstången tilsammans.
När vi är klara blir det gemensam dans.
Det kommer att finnas tipsrunda för både barn och vuxna.
Medtag blommor, fikakorg och filt.

/Varmt välkomna önskar Byalaget

 

Badet Öppettider 2022

2022-05-25

Information om årets öppet tider, simskolan mm. Finns nu på Friluftsbadets egna sida >>> 

 

Medlemsavgift Byalaget

2022-05-25

Tack alla ni som redan betalt, men har du missat att betala årets medlemsavgift till Smeddtorps byalag och bygdegårdsförening? Då går det bra att betala in 200 kr till bankgiro 5978-3910 eller swish 123 662 16 84.

Har du redan betalt eller betalde två gånger i fjol behöver ni inte betala igen.

/Styrelsen 

 

  


Aktiviteter / Kalender

 

Måndagar

Boule

2022-06-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

Onsdagar

PUUB

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Välkommen kl 19

  • Onsdag 22 juni, Gun o Evald, Torggatan (gamla banken), Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 29 juni, Monika, Kerstin o Kalle, Storgatan 28
  • Onsdag 6 juli, Ann-Britt o Mats, Storgatan 53
  • Onsdag 13 juli, Berit o Christer, Gårdlösa 1303
  • Onsdag 20 juli, Monika o Per-Åke, Gårdlösavägen 33 
  • Onsdag 27 juli, Pia o Franco, Storgatan, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 3 augusti, Katrin o B-G, Storgatan 19 
  • Onsdag 10 augusti, Mrs Walker, Gårdlösa 
  • Onsdag 17 augusti, Anneli o Hans, Gårdlösavägen 21 


Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

 

Protokoll fört vid Byalagets allmänna möte  

2011-09-13


Smedstorps byalag- och bygdegårdsförening

 

Allmänt möte 2011-09-07 

Närvarande 

Det kom ca 30 personer till mötet och från kommunen kom kommunalråd Torgny Larsson, vice kommunalråd Magnus Björkman och kommunalchef Göran Classon. 

1. Mötet öppnas 

Ordförande Per-Åke Edstrand hälsar alla välkomna.

2. Sekreterare och justerare 

Sekreterare Nina Richter och justerare Kristin Skoog. 

3. Föreningar

Lars Andersson berättar om idrottsföreningen där man har provat på innebandy men gått över till boll och lek, det finns ett seniorlag och ett ungdomslag som för närvarande ligger i 7:an men vinner dom en match till går dom upp till 6:an. Är ca 20 aktiva ungdomar som är mycket flitiga.Idrottsföreningen har Henry anställd som vaktmästare och för att få in pengar säljes lotter, samlas papper, kör ut frukostbullar på lördagar, klipper gräs och samlar returburkar 

 

Ingela Cervin berättar om Smedstorps kvinnliga gymnastikklubb som bildades 1952. Idag har vi gymnastik i skolan på tisdagar mellan 19.00-20.15, börjar med uppvärmning för att sen övergå till styrketräning och avslutar med avslappning, idag deltar åldrar från 15-80 år man anpassar själv efter hur mycket man orkar.
Alla är välkomna att delta både män och kvinnor till en terminskostnad av 250:- eller 30:-/per gång.
Tidigare har vi även haft yoga och barngympa men saknar för närvarande ledare. 

 

Var med och stöd Smedstorps IF för en kostnad av 150:- år. 

 

Kristina Eriksson berättar att Smedstorps hemsida är Österléns bästa ständigt uppdaterad, finns även information på engelska och tyska.Hemsidan tar upp det mesta av vad som händer i byn och informerar om företag och vad som finns att göra.Som medlem för 50:-/år kan man få en egen mailadress (ex ditt ), eller så kan man bara vara med som stödmedlem. 

 

Anita Larsson berättar om pensionärsföreningen SPF Vitsippan som startade 1998 och har 107 medlemmar, föreningen fick förra året 1000:- för att de ökat mest i antal medlemmar i distriktet.Pensionärerna hittar på en massa roliga saker som att åka iväg på halvdags- eller heldagsutflykter, även längre resor med bussbolaget som teaterresor mm.Har även startat studiecirklar i matlagning, silversmed och körsång.Skall även starta upp cirklar om att upptäcka Skåne och 50-talet.Finns en kommitté som ordnar med lokaler och mat och då kan det bli ålagille med dans eller närmare jul blir det julabord.För att få lite ekonomi säljs lotter.Pensionärernas hemsida sköter Stig Johansson. 

 

Lars Larsson berättar om boulbanan (Frans Lindbergs väg) som har bättrats på med förråd och bajamaja.Där spelar hjärt- och lungsjuka 1 gång i veckan, pensionärerna spelar på onsdagar mellan 14.00-16.00.Vem som vill kan gå dit och spela. 

 

Mats Josephson försöker ta reda på hur det blir med bredband ut till byarna. Man är lite osäker på vad som finns i de olika rör som grävts ned eftersom det har varit olika parter som har grävt. Tydligen har man fått pengar för att gräva ner rör men det finns inte fiberoptik nedlagt i dem.Vi ska söka pengar och se om vi kan vara en pilotby, pengarna ska beviljas innan septembers utgång.För att man ska kunna driva företag ute på landet måste man komma upp till en hastighet från 100 mb och uppåt, vilket vi skulle få med fiberoptiken. 

 

Per-Åke Edstrand berättar att bridgeklubben startar den 29 september även för nybörjare.Det har visat sig att det fanns pengar kvar i den gamla bridgeklubben som har legat vilande som vi nu ska få överta. 

 

Badet drivs i idrottsföreningens regi med bidrag från kommunen.För närvarande har kommunen ingen inomhusbassäng och då vi frågade om barnen kunde få sin simundervisning på Smedstorpsbadet för att spara både tid och pengar fick vi avslag på den frågan.Finns även en fin golfbana på badet som ska plockas in för övervintring den 25 september kl 10.00. 

 

Byalaget driver medborgarhuset, startade upp vandringsleden där det finns en gästbok nere vid stora informationstavlan som många har skrivit i även långväga gäster, leden har blivit ett populärt resmål.Röjning av leden lördag den 10 september kl.10.00. 

4. Kommunen 

Byalaget har i förväg skickat in frågor till kommunen som är inbjudna till detta möte. 

 

Torgny Larsson säger att det är trevligt att få vara här och tycker vi lägger ner mycket jobb i byn som nu är Österlens mittpunkt.Han berättar vidare att de gör en massa i kommunen men det kommer inte fram till allmänheten. 

 

Göran Classon är ny kommunchef har tidigare jobbat som lärare och varit fotbollsdomare.När vi frågade honom om hur det ska bli med våran miljöstation i kv. Göken sa han att det kräver en planändring samt avstyckningskostnader för 150.000:- och kommer därför inte att bli klart förrän till år 2013. 

 

Han berättade vidare att parkeringen nere vid stationen ska påbörjas vecka 40 och plantering i vecka 44.Det blev vi förvånade över eftersom vi inte hört någonting och bad om att få se hur planerna på parkeringen skulle se ut. 

 

Planer på parkering uppe vid korset väg 11, byalaget har fått godkänt av kyrkan som äger marken nu ska vi bara skicka en skrivelse till vägverket. 

 

Jörgen har tagit kontakt med byalaget om att det endast klipps gräs på Gröneplan, kommunen ska göra en uppföljning av vad som skrevs i upphandlingen om vad som ska göras. 

 

Den 1 november ska markarbete börjas på grönområdet mellan Frans Lindbergs väg och Kanalgatan.Vi undrar hur det blir med stigen som ska gå emellan dessa 2 vägar. 

 

Vi frågar kommunen om dom har några planer på att bygga seniorbostäder i byn.Det har dom inga planer på Torgny tycker att det även är fritt fram för privata aktörer att komma överens med kommunen om bygge.Däremot finns planer om pensionärsbostäder i Tomelilla på olika områden.Vi tycker att kommunen borde ta till sig om önskemål att dom gamla vill bo kvar i sin by och att Österlenhem kunde vara mer aktiva i att bygga lägenheter i t ex Smedstorp.Kom även upp en fråga från Anita om lokaltrafik för pensionärer som t ex när man behöver åka och handla (matarbussar?).Pensionärerna har heller ingen egen lokal att vara i vid möten mm. 

 

Vi har fått som krav från kommunen att Smedstorpsbadet måste vara handikappanpassat och vi har även ansökt från Boverket om bidrag men fått avslag. För att genomföra dessa krav kommer det att kosta 400.000:-, kommunen är ägare till badet idrottsföreningen driver det bara därför tycker vi att kommunen borde hjälpa oss med detta. 

 

Hur blir det med skolan? Det finns inga planer på att lägga ner någon byskola.Kritik om skolan?Utredningen var bra det blev en genomlysning av vad som behöver göras på dom flesta skolor och vet nu vad vi ska sätta in insatserna tidigt där det behövs.Det var familjenämnden som beslutade om den här utredningen och det är viktigt att det positiva kommer fram.Man har även gjort en del för att förbättra skolan nu till hösten. 

 

Barnen måste åka till Välabadet fast vi har ett så fint bad här, det kan ju inte spara pengar?Upphandlingarna med att bussa barnen är redan klara och betalda.Kommunen skulle ta med sig frågan hem. 

 

Vad händer med dagis, lokalerna blev utdömda och bodarna som står i Tomelilla ska flyttas ut till Smedstorp eftersom dagiset är utdömt.Nu har dom gjort en liten renovering och lokalerna används, bodarna kan ändå behövas för platsens skull. 

 

Kommunen ska träffa Skånetrafiken och prata om tåg och bussar.Eva-Lena påpekade att dom borde flytta hållplatsen på Gårdlösavägen för tågbussarna, resenärerna hör inte vad som sägs i högtalarna på stationen när dom står och väntar på bussarna och får då springa emellan stationen och Gårdlösavägen.

Skånetrafiken har gjort ett reportage om vandringsleden som kommer ut i Metro den 15 september. 

 

Informationen från kommunen till företagen har slutat att fungera, varför?Det skulle Torgny ta reda på det var en ny person på den tjänsten. 

 

Gamla som har hemtjänst måste lämna ifrån sig nyckeln, blir dom bestulna gäller inte hemförsäkringen eftersom dom lämnat ifrån sig nyckeln.Kommunen måste komma på en lösning. 

 

Träden vid norra infarten har fortfarande inte blivit ersatta, hur blir det med dom lovade ersättningsträden?Kommunen tar upp det med Jörgen Prahl. 

 

Kjell Bergkvist sa att kommunen var välkomna hem till honom för att med egna ögon se att det brukar köras i ca 100 km genom byn. Farthinder bör sättas upp. 

 

Vid protokollet

Nina Richter 

 

Ordförande                                           Justerare

Per-Åke Edstrand                                   Kristin Skoog