smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

 

Nyhetsspalt

PUUB lista

2022-07-02 
PUUB lista är nu uppdaterad.
Nu finns PUUB värdar för samtliga datum.
PUUB-listan >>> 
Missade du att vara värd i sommar hoppas vi på att PUUB kommer till baks även nästa somma så du får möjlighet då.

Utställning i ÖFC

2022-06-30
Nästa utställning i ÖFC. 30 juni–10 juli. Öppet alla dagar 11-17. 
Vill du komma en annan tid? 
Ring 070-956 85 56 

ABBA

Ta chansen att lyssna till Torbjörn Ekebacke när han berättar om hur det var när han plåtade Keith Richards, AC/DC, Marie Fredriksson, Ulf Lundell och massor av annat folk som har gemensamt att de låter. 
Llite smakprov på fler och
större bilder >>>


Smedstorpsmarnad 

2022-06-27
Äntligen. Fredagen den 1 juli är det åter igen dags för Smedstorps-marknad. Som vanligt fyller vi torget med knallar m.m från tidig morgon. Kaffé i medborgarhuset i vanlig ordning.
Loppmarknaden startar kl 15.00. 
Torsdag kväll serveras grillad gris kl 18.00 i våra tält. 

SPF:S månadsmöte 15/6

2022-06-21

Läs om när SPF besökte >>>
Glashyttans Orangeri i Sövde

PUUB

2022-06-18

Uppdaterad lista finns längst ner i spalten under AKtiviteter/Kalender eller här AKTIVITETER / KALENDER 

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka.
Onsdagar kl 19.00

Vill du själv bli PUUB-värd? 

Skriv upp dig på listan hos Leif Handlare

PUUB

2022-06-14

Nu startar årets sommar-PUUB. Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Onsdag 22 juni träffas vi kl 19 hos Gun o Evald, Torggatan 2 (gamla banken) 
Ta med egen dricka (öl, vin, läsk, kaffe...) och kom till denna anspråkslösa och familjevänliga tillställning.
 /Välkommen
 

Österlens FotografiCentrum

2022-06-12

I Magasinet fortsätter visning av fotografier. I år är vi både glada och stolta att kunna erbjuda en serie utställningar där det bästa av svenska fotografi och fotografer visar sin bilder. Vi försöker också förlänga säsongen som avslutas med det årliga eventet med åk. 5 från Smedstorps skola.
Nästa utstälning 16:e juni - 26:e juni, Malin Gezelius & Anders. 
Se årets alla utställare och datum och >>>
eller Läs på deras egna sida www.öfc.se.

Sommarjobba som knattereporter!

2022-06-09

Bor du i eller nära Smedstorp? Tycker du om att skriva och ta bilder? Då kan du skriva reportage för Smedstorps hemsida om allt kul som händer i byn i sommar. Du får betalt för varje publicerad artikel.
www.smedstorp.se
Intresserad?
Kontakta Lena Edwall på biblioteket.
Kom in på biblioteket eller mejla: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skärmavbild 2022 06 09 kl. 15.37.14

 

Midsommarfirande i Gröneplan

2022-06-03

Välkomna att fira en traditionell midsommaraftons eftermiddag den 24/6 i Gröneplan.

Start 14.00 börjar vi med att klä midsommarstången tilsammans.
När vi är klara blir det gemensam dans.
Det kommer att finnas tipsrunda för både barn och vuxna.
Medtag blommor, fikakorg och filt.

/Varmt välkomna önskar Byalaget

 

Badet Öppettider 2022

2022-05-25

Information om årets öppet tider, simskolan mm. Finns nu på Friluftsbadets egna sida >>> 

 

Medlemsavgift Byalaget

2022-05-25

Tack alla ni som redan betalt, men har du missat att betala årets medlemsavgift till Smeddtorps byalag och bygdegårdsförening? Då går det bra att betala in 200 kr till bankgiro 5978-3910 eller swish 123 662 16 84.

Har du redan betalt eller betalde två gånger i fjol behöver ni inte betala igen.

/Styrelsen 

 

  


Aktiviteter / Kalender

 

Måndagar

Boule

2022-06-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

Onsdagar

PUUB

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka. 

Välkommen kl 19

  • Onsdag 22 juni, Gun o Evald, Torggatan (gamla banken), Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 29 juni, Monika, Kerstin o Kalle, Storgatan 28
  • Onsdag 6 juli, Ann-Britt o Mats, Storgatan 53
  • Onsdag 13 juli, Berit o Christer, Gårdlösa 1303
  • Onsdag 20 juli, Monika o Per-Åke, Gårdlösavägen 33 
  • Onsdag 27 juli, Pia o Franco, Storgatan, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
  • Onsdag 3 augusti, Katrin o B-G, Storgatan 19 
  • Onsdag 10 augusti, Mrs Walker, Gårdlösa 
  • Onsdag 17 augusti, Anneli o Hans, Gårdlösavägen 21 


Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

 

Larsbo - Ett lantbruksföretag i tiden

2011-10-21 

 

Smedstorp förknippas ofta med konstrunda, sommarmarknad, men även med företag som KEBAB, Smedstorpskök, Smedstorps Cementgjuteri samt inte att förglömma Lanthandeln och alla mysiga butiker längs Storgatan. Men framför allt finns det många livskraftiga lantbruksföretag på landsbygden runt Smedstorp. Nära samhället och mitt i Gårdlösa, mellan nya och gamla Gårdlösavägen, ligger ett av dem, gården Larsbo.

 

Kalvslapp51a

 

Berit och Christer Danielsson köpte 1972 Larsbo samt grannfastigheten Ekdala, där husen frånstyckades. Arealen uppgick till 40 hektar. Byggnaderna bestod av bostad och en stallbyggnad med inredning för lite kor och grisar.

 

Båda två kommer från lantbrukarhem, Christer från Vallby och Berit är uppvuxen på en gård ett stenkast från Larsbo. Före övertaget av gården bodde de i Vallby nära Christers föräldrahem.

 

Danielssons03a

 

1974 flyttade familjen till Larsbo med barnen Carina och Peter som då var sex resp. tre år. Då hade de hunnit renovera köket i bostaden och byggt om stallet till 20 tjurar och några amkor.

 

Efterhand har de utökat både areal och produktion. Idag, 39 år senare, finns det betydligt fler stallar och bostaden har efterhand renoverats. Egendomen har växt till 130 hektar efter tillköp av areal och marken används till odling av djurfoder såsom bete, vall och majs. Inriktningen är fortfarande köttdjursuppfödning och idag finns 650-700 köttdjur och 40 amkor med kalvar. Tjurkalvar köps in från fyra olika mjölkproducenter och tillsamman med tjurkalvar från de egna amkorna föds de upp i ca 18 månader till slaktfärdiga köttdjur, som därefter levereras till Scan. Djuren är av raserna Charolais, Limousin och Svensk låglandsboskap.
Under sommarhalvåret går amkorna på bete, förutom på de egna markerna, på betesmarker vid Haväng och S:t Olof, där de hjälper till att hålla landskapet öppet.

 

 BeritKo03a

Berit med en nyfödd Highland cattle kalv

 

Som synes är arbetet med djur ett stort intresse i familjen och Berit har själv några djur av rasen Highland cattle, som går ute året om. Några av barnbarnen har ärvt djurintresset och har flera hästar och lite andra djur såsom minigrisar, getter och höns.

 

Även växtodlingen har utökats rejält. Christer, Peter och Christers bror Kent har tillsammans ett växtodlingsbolag, Danielssons Jordbruks AB, där man driver totalt ca 400 hektar mark på ett flertal platser på Österlen. Där odlas korn, vete, raps, gräsfrö och betor.

 

Larsbo drivs nu som ett familjeföretag där alla fyra i familjen är delaktiga. Även Peters familj är behjälpliga i arbetet. Christer och Peter har fullt upp. Carina jobbar ca 25% och sköter all bokföring i både familjeföretaget och växtodlingsföretaget. Berit har slutat jobbet som undersköterska efter 27 år i kommunens tjänst. Hon har ett genuint intresse för hembygden och har lagt ner mycket tid och kraft i arbetet med Gårdlösa kultur- och vandringsled.

 

För närvarande finns två anställda, Daniel Magnusson på heltid och Mikael Gustavsson på 60% tjänst.

 

Berit och Christer har nu båda uppnått pensionsåldern och tänker så sakteliga dra sig tillbaka och låta Peter ta över. En generationsväxling som kommer att ta några år. Därför har Peter med fru Madeleine och barnen Emma, Hilda, Frida och Vilmer flyttat in på Larsbo och Berit och Christer har med sin Sankt Bernhardshund Ally flyttat några hundra meter bort till ett nyrenoverat hus.

 

Framtidsplanerna för företaget som det ser ut just nu är att fortsätta på den inslagna vägen och efterhand utöka både djurantal och areal. 

 

Text Agneta Ohlsson
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

Kor11a

 

 

Skordning11a

  Peter tröskar vete

 

Danielssons09a

  Minigrisarna Maja och Nils

 

Vilmer02a

  Vilmers höns, Black and White.

 

Bygge58a

  Christer och Peter i samspråk om nya

  takläggningen

 

Carina01a

  Carina är behjälpligmed takrivningen

 

Kalvslapp01a

  Daniel Magnusson, Peter Danielsson och

  Mikael Gustavsson