smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

  • Pia Fält Andersson
  • Nils Johansson
  • Anders Nilsson
  • Åke Svensson
  • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Konst i Smedstorp, sommar 2019

2019-06-19

 

Sommaren är här och i år är det lite extra aktiviteter på konstfronten i byn. Två gallerier har vernissage samtidigt den 29 juni, det är Galleri Ekdala och Österlens FotografiCenter Magasinet. På Ekdala blir det hela sex utställare och i Magasinet inleder Martin Sundström sommaren utställningar som sedan följs av ytterligare tre, Roy Andersen, Jan Vertsberg och Håkan Gottberger. Den 6 Juli har Gyllengården vernissage med Frank Björklund. Gamla Bryggeriet och Blå Gården har som vanligt öppet hela sommaren.

 

Klicka på bilderna så "poppar" de upp i lite större format.

 

KonstiSmmedstorp


Måleri, broderi och tapetseri på Galleri Ekdala

 

Den 29 juni, just när sommaren slår ut, öppnar en stor 14-dagars utställning i Galleri Ekdala i Gårdlösa utanför Smedstorp. Där visas tre olika konstriktningar av sex konstnärer, alla väl erfarna inom sina respektive områden och med ett stort antal utställningar bakom sig, på Österlen och i Stockholmstrakten. 

 

Tre av utställarna, Hanne Weiss Lindencrona, Lars Wilander och Nisse Backman är målarna på utställningen, Deras verk rör sig över olika tekniker, olja, akvarell och akryl i en bred motivkrets som resulterar i mycket personliga uttryck. 

 

Diskussionen om broderi och textila verk som konst är ständigt pågående. Lisa Backman är övertygad om att textil konst kan stimulera och påverka utvecklingen t ex i den akuta klimat- och miljöfrågan, som hon visar på utställningen. På Liljevalchs Vårsalong 2018 gav sig Lisa på korruptionen inom stat och näringsliv och fick stor uppmärksamhet från press och samhälle. 

 

Återanvändning är en idé som ”tapetseristerna” på utställningen, Jeanette Tjeder och Lotta Lundin, tagit till sig när de lyfter äldre möbler ur glömskans mörker och ger dem ett nytt liv som konstföremål, för att förnya och försköna hem och företag. 

 

Utställningen håller öppet från den 29 juni till och med den 14 juli, alla dagar mellan 12-18. Skyltar visar vägen till galleriet och parkeringsplatser finns utanför utställningslokalen.

mobler

  Möbler
  Jeanette Tjeder och Lotta Lundin

farliga djur

  Farliga djur, Lisa Backman

Kontakter:

Nisse och Lisa Backman 070-597 83 83 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Galleri Ekdala, Mats Josefsson 070-832 33 17 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

under traden

  Under träden, Hanne Weiss Lindencrona

 

riksvag 11

  Riksväg 11, Lars Wilander

 

gron pip

  Grön pip, Nisse Backman


Österlens FotografiCenter Magasinet

Öppet dagligen 11 - 17, även mellan utställningarna.

Martin Sundström, 28 juni - 14 juli

Flowers

Jag har fotograferat växter så länge jag har fotograferat. För mig är växterna i sig kanske inte alltid så intressanta. Former, färger och att hitta något mer än att ”bara” avbilda dem är det som driver mig. Det ska kännas i magen. Alla har ett förhållande till det som växer, det är utmanande att försöka hitta den där magkänslan och förhoppningsvis få andra att också känna den.

 

  flowers 

   Flowers

 

Jag har valt att göra några riktigt stora kopior. Det finns något spännande i att ta en liten liten blomma och förstora upp den många gånger. Man ser saker som man inte visste fanns där. Både faktiskt och att se blomman på ett annat sätt. Som någon sa om en av bilderna-den ser ut som ett urtidsdjur.

Shapes of things

Den brittiska 60 tals gruppen Yardbirds gjorde en låt som hette Shapes of things. Jag va 7 år när den kom: Då lyssnade åtminstone jag i princip bara på beatles. Shapes of things kändes på gränsen till lite farlig, men jag gillade den skarpt. tyckte dessutom att titeln lätt ganska fränt även om jag inte hade en aning om vad det betydde. Nu kan jag åtminstone i bild visa va det betyder för mig i dag.

Jag tycker det är väldigt spännande att utforska och se om jag kan få en röd tråd i det jag fotar. Bilderna är fotade i olika sammanhang, en del med ett syfte andra bara lösa skott. Olika processer, färg och svartvitt blandat. Och då ser man återigen att det är nästan alltid är samma bilder man fotar om och om igen, bara i olika skepnader och förpackningar. Jag tycker mig ha hittat en röd tråd på gott och ont.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemsida:  https://sundstrom.biz 

shapesogthings

 Shapes of things

 


Roy Andersen, 19 - juli - 4 augusti

På jakt med makroobjektivet i regnskogens myllrande liv av småkryp

 

Min förkärlek som naturfotograf är makrofotografering av småkryp i tropiska regnskogar. När jag letar upp insekter och andra små kryp brukar jag göra långa vandringar och ta hjälp av guider. De har inte bara lokalkännedom utan bär också på kunskaper om betydelsen av djungelns växter och djur för befolkningens överlevnad som har gått i arv från generation till generation. De flesta av mina fotoresor har jag gjort till regnskogarna i Amazonasområdet.
Ett av de främsta målen med mitt fotografiska arbete är att öka vår medvetenhet om insekternas och de andra små djurens betydelse i det naturliga kretsloppet. Att dessa små varelser dessutom uppvisar en häpnadsväckande rikedom av olika färger, mönster och former gör att de är intressanta och givande objekt för den fotografiska kreativiteten. Samtidigt är det tekniskt utmanande att hitta och att fånga dem på bild under de svåra ljusförhållanden som råder i den fuktiga tropiska miljön.
Mina resor har alltid berikat mitt liv väldigt mycket, inte bara på det bildskapande utan också på det personliga planet!

 

Jag började min fotografiska karriär på Gamleby fotoskola i Västervik. Därefter arbetade jag flera år som pressfotograf vid olika dagstidningar i Skåne. Efter min flytt till Argentina där jag bodde under 10 års tid fick jag tillbaka intresset för makrofotografering inte minst tack vare digitalkamerans tillkomst. Under min tid i Argentina var jag medlem i fotoklubben Cordoba och deltog i flera fotoutställningar. Idag är jag medlem i Eslövs fotoklubb, Biofoto Syd och Konstforum Kävlinge. Jag har ställt ut mina bilder på flera platser i Skåne och i Danmark. Jag arrangerar även bildvisningar med videoprojektor.

 

 

 

mask

 

skalbagge


Jan Vertsberg, 9 - 25 augusti

 

Jan Vertsberg heter jag och håller till i Rönås. Här i gamla skolan där jag bor har jag också min studio, samt ett litet galleri där jag kan visa upp mina bilder.Jag har alltid haft ett stort behov av att berätta historier. Det kan vara genom måleri, texter, musik.  Eller som nu fotomontage.

Sten fran undersidan

  Sten från undersidan  

Jag har haft väldig tur som fått sån respons på det jag gjort. När jag skrev musik fick jag två skivbolag att ge ut min musik, stipendium av STIM (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) och mina målningar har ställts ut i Paris och på många platser i Sverige.

 

 

Nu är det surrealistiska Fotomontage som jag helst jobbar med. Samt en del fotojobb åt kunder genom min firma VBILD.

 

 

Välkomna till min bildvärld! Rönåsvägen 20

Hemsida https://www.janvertsberg.com

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
facebook: Jan Vertsberg

 

 

 

 

 

Belysta skor

  Belysta skor


Håkan Gottberger, 9 - 25 Augusti

Lost place and cars.

Lost place, en förlorad plats, övergiven av den arbetande människan. Nu återtar naturen rummet med murgrönan som en förpatrull. Men naturen och livet utanför smedjan fortsätter, symboliserat med vindmöllor i fjärran.

Det är för mig en lockande miljöe att skildra. 

 

Att något så fult, kan vara så vackert, är en av de kommentarer jag fått om mina bilder på ”skrot”. Gamla bilar, halvt dolda av grönska eller snö eller nersjunken i marken, ger mig inspiration att experimentera, söka nya uttryck i bilden med rostig eller rostfri plåt.


Fine art metal print och Digigraphier är mina utskriftstekniker.

 

Hemsida: http://www.gottberger.se/ 

 

Facebook:

FB Håkan: https://www.facebook.com/gottberger/
FB Magasinet: https://www.facebook.com/ofcentrum/

Instagram: hakan_gottberger

 

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

Smedjefonster

 Lost place, Smedjan

 

Volvo L2204

  Cars


GyllenGården

Sommarens konstutställning på GyllenGården är med den eminente surrealisten

Frank Björklund. Han målar som ingen annan i dagens konstvärld.

Skickligt, intressant och snyggt.
Missa inte denna konstupplevelse som pågår mellan den 6 och 14 juli.

Öppet alla dagar kl. 11-17.


Frank Björklund

Född 1960
Att bli jämförd med Caravaggio, ett av konsthistoriens verkligt stora namn, är få förunnat, men det stämmer för Frank Björklund.
Sedan debuten 1983 har Frank lovordats för sitt underfundiga, aforistiska måleri. Han har erhållit Kung Karl XVI:s Gustavs stipendie.
Talrika utställningar i såväl Sverige som i övriga Europa har gett honom en etablerad och framträdande status som konstnär. Han har också nått framgångar i USA. Han representeras av Walter Wickiser Gallery och har haft uppmärksammade utställningar i New York och Miami.

gyllen garden

 

 

 

 

 

 

 

 

   Glasklarflaska 

   Glasklarflaska

   Kon 

   Kon