smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

  • Pia Fält Andersson
  • Nils Johansson
  • Anders Nilsson
  • Åke Svensson
  • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Det blå huset

2015-02-28

 

Sedan vi flyttade till Gårdlösa 2001 så har jag fascinerats av ”det blå huset” ett stenkast bort från oss. Det har alltid sett så öde och ensamt ut och man har flera gånger funderat på vad som gömmer sig bakom de stora och vackra fönsterna. Ibland på somrarna så såg man att det var lite liv och rörelse i huset, men till den största delen av året så stod detta vackra hus tomt. Det var inte annat än att man tyckte att det var synd. Inte skulle ett sådant vackert hus gå till spillo.

 

Nu har jag efter 14 år som Gårdlösabo fått äran att besöka detta vackra hus och det var inte annat än att man blir fascinerad på riktigt. Att så mycket fint kunde gömma sig bakom dessa stora fönster och vilka härliga människor som bor här. Vi är ju i princip grannar, men har bara utbytt ett och annat hej sedan tidigare.

 

En tisdagskväll i februari så hälsade Berith och Staffan mig välkomna in på en kopp te. De tog emot mig i köket och wow, vilket underbart hus. Jag hade stressat en hel dag på jobb och stressat hem. Hade precis hunnit kasta av mig jobbskjortan och dragit något annat över mig. Jag hoppade i ett par andra skor och så iväg och när man väl står där i köket och möter dessa två helt lugna och harmoniska människor så finner man frid i allt stressande.

 

Berith och Staffan flyttade hit 2012. De lämnade ett hektiskt yrkesliv i Göteborg för lugnet på landet. De bestämde sig för att leva livet så som man egentligen ska leva sitt liv. De sa upp sig från sina jobb, kastade väckarklockan och valde att utgå från nuet. De stiger upp när de vaknar, har inga måsten och renoverar själv och påtar i trädgården. Från ett kalenderliv med mötet till att leva i nuet är en omställning, men en omställning de inte ångrar.

 

Staffan är uppväxt utanför Lund och Berith utanför Umeå. Båda har bott ett flertal år i Göteborg men de längtade tillbaks till landet. Staffan har som liten varit mycket i Gårdlösa och Beriths föräldrar drev jordbruk i Norrland, så de visste vad de gav sig in på när de bytte staden mot landet. När Staffans mor gick bort 2012 ärvde han huset, som i generationer gått i arv inom familjen.

 

Huset byggdes 1928 av Edvard Samuelsson, som var Staffans morfar. Jag får se konfirmationskortet av Edvard som var en riktigt stilig herre redan som 16åring. En riktig affärsman var han, berättar Staffan. Idag skulle man nog kalla honom för en entreprenör. Händig och arbetsam och han sålde tidigt skrot och skickade det via järnvägen, som gick igenom byn. Han tjänade ihop pengar till det blå huset som han byggde på en tomt där det redan fanns ett litet hus. I det gamla huset fanns det både både bostad och lanthandel. I detta lilla hus bodde man tills det nya stod klart och då rev man det gamla. Han odlade bönor som han torkade och sålde. Han hade även mark på andra sidan väg 11. Edvards passion i livet var biodling och mycket honung gick till försäljning. Till jul slaktade man julgrisen och höns hade man även för eget bruk. Han var en sådan duktig affärsman att han även kunde betala sina syskons utbildningar och skicka pengar till sin bror som bodde utomlands.

 

BlaHuset03a    BlaHuset04a

  Morfar Edvards konfirmations kort                Mormor Laurentia

 

Mormor Laurentia var hemmafru och tog hand om deras gemensamma barn Elsa, Staffans mamma. Både Laurentia och Edvard tog varsamt hand om sitt hus och båda var intresserade av hantverk, både nytt och äldre. Frans Lindberg och hans bröder har varit med och målat mycket i huset. Bårder utmed taket föreställande gamla tiders bikupor pryder ett av rummen. I längan bakom det nybyggda huset förvarade man allehanda bisaker och på vinden i boningshuset slungades honungen. Det finns även kvar en helt underbar sättugn på ovanvåningen, där man eldade allt från träbriketter till kocks. Stora delar av vinden användes som sommarvind och var inte uppvärmd.. I rummet med sättugnen står ett vackert golvur, dörrar och skåp är målade, bården utmed taket med blommor och tavlorna på väggarna föreställande det gamla boningshuset. Allt utfört av Lindberg. Vilken skatt det gömmer sig här. Det är så vackert och jag förstår att de båda har funnit lugnet och njuter av att leva i nuet. Vad annat kan man göra när det känns som om tiden stått stilla.

 

På tomten har det tidigare även stått andra längor. I en av längorna hade Edvard en kamverkstad. Han gjorde kammar av oxhorn. Detta hus revs på 70-talet för att ge plats åt annat.

 

Än i dag står längan kvar som tjänade som brygghus, tvättstuga och utedass. Här har man i planerna att få till en plats för retreat. Berith som utövar yoga en del ser sig ett rum för lugn och harmoni där man kan yoga och komma ner i varv.

 

Det är så härligt att se dessa två harmoniska människor som berättar om allt med äkta kärlek. Kärleken brinner i ögonen när de pratar om huset, varandra och om alla minnen från Gårdlösa för Staffans del. Han kommer ihåg Hilda som bodde i huset mitt emot som gav honom godis, Viktor som bodde i huset bredvid som agerar förråd idag och att man hämtade mjölk i kannor där paret Holm bor idag. Han har minnen av någon i nästan alla hus runt omkring. Så mycket liv och rörelse det verkar ha funnits i Gårdlösa när det begav sig.

 

Huset har alltid legat i framkant när det gäller att ligga steget före. Redan från början fanns det centralvärme i huset och inte heller behövde man gå ut på gårdsplanen för att hämta vatten. Det kunde man pumpa upp via källaren direkt till köket. Nu är pumpen i källaren utbytt mot det kommunala vattnet och värmen kommer från slingor i marken. Köket är moderniserat och hela ovanvåningen är isolerad för att kunna njutas av året om. Men själen i huset finns kvar och Staffan och Berith är alldeles rätt personer till att låta huset få fortsätta leva vidare och skapa nya historier för framtiden.

 

BlaHuset14a

 Bård med bikupor

  

 

 

 

BlaHuset16a

 Staffan och Berith 

 

BlaHuset02a

 Berith i husets nuvarande kök

 

BlaHuset07a

 Ett vackert skåp av Frans Lindberg

 

BlaHuset12a

 En vacker sättugn

 

BlaHuset17

  Flickan längstfram är Staffans mamma Elsa

  och till höger om henne står Elsa mamma

  Laurentia och pappa Edvard 

 

BlaHuset18

  I detta hus hade man kamverkstad.

  Huset revs på 70-talet. Här serman

  även Morfar Edvin vid sin biodling. 

 

BlaHuset05a

  Tavla målad av Frans Lindberg  

 BlaHuset06a

 Tavla målad av Frans Lindberg 

 

BlaHuset09a

 Golvur signerat Frans Lindberg  

BlaHuset08a

 Underbar dörr signerad av Fran Lindberg  

 

Text: Tina Tengvert

Foto: Kristina Eriksson