smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

INSTÄLLT
Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-21

Pågrund av Väder och blöta marker flyttas aktiviteten framåt.

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

  • Pia Fält Andersson
  • Nils Johansson
  • Anders Nilsson
  • Åke Svensson
  • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Hundliv på Brogård

2014-08-31

 

 

En söndag i augusti har fyra hundägare samlats på fältet utanför Brogård för en Drop-In träning i grundlydnad med Ulrika Berge. Det blåser kalla höstvindar men stämningen bland hundarna är på topp. De är mycket intresserade utav varandra och vissa har mer kunskap än andra när det gäller grundlydnad. Storleken på hundarna är också varierande från ganska liten till stor. Åldern på hundarna är från ca ett års ålder. Några hundar hoppar och drar konstant i kopplet, medan den minsta som har varit där ett flertal gånger sitter nyfiket och iakttar. En av hundägarna kommer från Smedstorp, men annars har de kommit både från Simrishamn och Borrby. På frågan hur de har hittat hit så är det bl.a. från de olika byarnas anslagstavlor på Facebook och en har häst i granngården. 

 

 Hundskolan16a   Hundskolan18a 

 

Ulrika börjar med att presentera sig och frågar var och en vad deras önskan med kursen är. Önskemålen är många som att t.ex. inte dra i kopplet, stopp och inkallning, inte skälla, få ett behagligt hundägarskap, kunna ha sin hund lös, vistas bland störningsmoment, allmänlydnad och helt enkelt få pli på hunden. När jag pratar med hundägarna och frågar varför de har valt just den hundras de har så är svaren väldigt varierande. Någon har medvetet valt hundras för att kunna ha i jakt medan andra inte riktigt vetat vad för slags hund de har köpt utan gått på utseende. Detta är nog väldigt förekommande när man köper hund att man inte tar reda på vad hunden är avlad för. En jakthund kommer alltid att vilja jaga och få arbeta liksom en vallhund t.ex. Men det är svårt att välja rätt när man ser de små söta valparna och kanske glömmer man just där och då att liten blir stor. 

 

Ulrika lyssnar på allas önskemål och berättar att hundägandet kommer bli helt annorlunda när grundlydnaden finns där. Själv har hon en av sina hundar med sig som ligger mitt i cirkeln och som helt avslappat ligger och iakttar alla utan minsta tillstymmelse till att närma sig de andra. Hon ligger och njuter av livet och visar sig vara ett praktexemplar i lydnad.


Ulrika fortsätter med att förklara att visa saker måste man kunna göra med sin hund som t.ex. att klippa klor, skrapa tänder, leka på ägarens initiativ, kommandon som sitt, ligg, följ mig eller som många nog använder sig av ”gå fot” är viktigt. På Ulrikas kurser använder man sig inte av godis som belöning eftersom hundarna skall jobba för dig som hundägare och inte för att få godis. Hon vill även att man skall titta rakt fram och inte hela tiden på hunden. Med ett bestämt ryck tillrättarvisar man sin hund och bättre med ett bestämt ryck än många velande ryck. 

 

Under denna timme de är här så tränar de sitt, helt om, att gå fort, att gå mycket sakta och inkallning. Underverk sker på denna timme. För t.ex. Tim som har kommit med sin hund Calle på 1,5 år för att gå sin första kurs i grundlydnad sker underverk. Han följer sin husse och ser ut att njuta av livet. Han tycker detta verkligen är superroligt det syns långa vägar. 

 

Ulrika Berger som håller i kurserna flyttade ut till Brogård med sin man och hundar i december 2013. Hon är jaktinstruktör och är utbildad inom Svenska Jägarförbundet. Hon använder sig av Barbro Börjessons ”De fyra lätta stegen” och trots att detta är ett arbetssätt utvecklat för jakthundar så passar det lika bra på sällskapshundar då grundlydnad är a och o för en hundägare. Man måste kunna känna sig bekväm i sitt hundägarskap poängterar Ulrika. Hunden skall komma på inrop och man skall kunna vistas i miljöer med störningar. Annars blir hundägandet inte vad man hade tänkt sig. Ulrika är även uppfödare av jakthundar och hennes kennel heter Kennel Sub Terram och är givetvis själv en flitig jägare. Om någon behöver hjälp med sin djurförsäkring så arbetar även Ulrika som försäkringsombud åt Agria. Till nästa sommar när de har bott in sig lite mer så kommer Ulrika att även kunna erbjuda hunddagisplatser. Så här finns allt man behöver som hundägare. 

 

På Ulrikas hemsidor, www.avancehundskola.se samt www.subterram.com hittar ni mer information om kurser och hennes uppfödning. Här kan ni läsa om kurser i bl.a. apportering och helgkurser för jakthundar. Vill ni hellre nå Ulrika per telefon så når ni henne på 0738-17 22 30. 

 

Text: Tina Tengvert
Foto: Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

Hundskolan02a

 

 

Hundskolan08a

 

 

Hundskolan12a

 

 

Hundskolan20a

 

 

Hundskolan22a