smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

INSTÄLLT
Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-21

Pågrund av Väder och blöta marker flyttas aktiviteten framåt.

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

 • Pia Fält Andersson
 • Nils Johansson
 • Anders Nilsson
 • Åke Svensson
 • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Ett ägg är ett ägg, är ett ägg…

2014-07-20

 

På gårdsplanen till Västgård, strax utanför Smedstorp, välkomnas jag varmt av Ingela och Mats Jönsson. Här bor dom tillsammans med sina två tonårsbarn, Louise och Martin. Mats, som är barnafödd i Vranarp, är utbildad lantmästare och har tidigare arbetat som inspektor på Marsvinsholms Gods. Ingela, lantbrukardotter från Rörum, har nu lämnat sitt arbete på Kiviks Musteri för att på heltid ägna sig åt produktionen hemma på gården. 

 

Historia och framtid 

1996 flyttade paret Jönsson in på Västgård, ett lantbruk omfattande 250 hektar åkermark och djurhållning. Idag samsas sockerbetor, korn, raps och vete på ägorna. Med vilja, svett och hårt arbete har Ingela och Mats omvandlat Västgård till en imponerande ägga-farm, med två stora byggnader och 40 000 lyckliga höns. Stora maskin- och datoriserade investeringar har gjorts och idag jobbar här, förutom Ingela och Mats, en heltidsanställd medarbetare och extrapersonal tas in vid behov och produktionstoppar.

I fjol togs också ett eget gårdsverk i bruk, och resultatet av detsamma syns redan på elräkningen!

 

Vastgard26a

  Här ser man det nya gårdsverket.

Vastgard25a

  Nya stallet.

 

Västgård ser ljust på framtiden och bjuder mig att stiga in. 

Hygien är A och O 

Ingela och Mats börjar med vikten av hygien: här får jag inte vandra omkring hur som helst. Alla stationer har en hygienzon och största aktsamhet måste tagas. Under en timme och tjugo minuter tvättade och desinficerade jag händerna fyra gånger, bytte till nya tofflor lika många gånger och konsumerade två mörkblå engångsoveraller med luva.

Mitt namn och dagens datum antecknades på besökslistan. Jordbruksverket och Länsstyrelsen kontrollerar noga att alla regler för livsmedelshantering efterföljs. 

 

Nya hönshuset och packhallen 

Förra året uppfördes byggnaden som innehåller packhallen och de 20 000 frigående hönsen. Vi startar i den stora packhallen där äggen ligger på ett långt transportband, direktlevererade från hönsens boning. Sakta rullar äggen mot sorteringsbänken, där bruna ägg skiljs från vita samtidigt som spruckna, skadade och smutsiga plockas bort manuellt. Äggen reser vidare in i den digitaliserade packmaskinen, alla ägg lägger sig automatiskt i flaket. 30 ägg, sida vid sida, prydligt med spetsen nedåt (fråga mig inte hur det går till). Mats berättar att ägg ska förvaras så. Varför? Jo, innanför skalet finns en luftbubbla som söker sig uppåt, så med spetsen nedåt stannar gulan mitt i ägget. 

 

Frigående eller bur? 

Därom tvistar de lärde. På Västgård finns 20 000 av varje sort. Frigående höns lever i kollektiv, bor i stora gallerinhängnade rum, äter, dricker och värper på löpande band.
De frigående hönsen behöver mer passning när de är nyanlända, då måste de lyftas upp manuellt från golvet för att lära sig att där får man inte värpa. Det kan bli ett par tusen lyft de första veckorna.
De 20 000 burhönsen har lite mindre utrymme, samsas tio och tio, med egna sittpinnar.
Alla har det varmt och gott, helt, rent och lugnt.
På frågan om alla hönsen är lyckliga, svarar Mats glasklart: ”Ja, man kan se det på den röda kammen och jag hör på kacklet att allt är OK”. 

 

Dagens digitala rätt 

Alla ska vi äta, så också Västgårds höns. Utfodringen sköts via kontrollrummets dator.
Två kilo foder ger i slutändan ett kilo ägg. Varje dag serveras 5 ton (!) foder på hönsens bord (läs: rännor). Datorns display berättar att hönsen under förmiddagen ätit 26 gram, återstår 89 gram innan sängdags. Stämmer ganska bra, räcker till både lunch, mellanmål och kvällsmat.
På datorskärmen i kontrollrummet kan Mats också utläsa hönans vikt, räkna ut äggets vikt, reglera utfodringen, vattenmängden, ventilationen och sköta nattningen via ljuset. 

 

Vart går äggen? 

Maskinen packar 20 000 ägg på en timme och dagens ”skörd” ska levereras till läkemedelsindustrin för vidare förädling till bl a bröstmjölks- och näringsersättning. Kronägg är en annan köpare av Västgårds ägg. Efter leveransen dit, går äggen igenom ytterligare en kontroll, de vägs, sorteras och paketeras i traditionella äggkartonger med lock. Det är också på Kronägg som äggen stämplas innan vidare leverans till livsmedelshandeln. 

 

In- och utcheckning på Västgård 

På Västgård bor 40 000 höns. När hönsen anländer är dom 16 veckor gamla. Väl installerade på Västgård arbetar dom mellan 65 och 68 veckor. Här matas hönsen med foder av högsta kvalitet (närproducerat, så klart: bl a gårdens egenodlade vete) och friskt vatten. Hälften av hönsen bor i frigående stall och resten i burområde. Som tack för mat och logi levererar varje höna ett ägg om dagen, ca 22 kg per vistelse.

Sedan är hönan alldeles slutkörd, men ändå till nytta genom vidare bearbetning och blir bl a hönsbuljong. 

 

Kuckeliku – kom och hjälp! 

Det händer att en tupp smyger sig in i hönsleveransen. Den killen har det inte nådigt.
Tänk på Cornelis Vreeswijks kända visa om hönan Agda, men vänd på historien.
Djuren har ett revirtänkande och en tupp trivs gott med 6-8 höns. Vad händer då när han ska kampera med flera tusen flickor? Hualigen, stackars krake! Brudarna mobbar, han är en mes, liksom ingen riktig karl… Tuppens fjädrar flyger under muntert kackel – tur att Ingela och Mats är observanta och raskt räddar honom, innan han står där alldeles naken. 

 

Svalt och fräscht i kylen 

Kylrummet är stort, här står flaken på pall i prydliga rader. Celsius visar på 15 grader, det är här äggen förvaras efter packning i väntan på vidare färd mot kund. Två gånger i veckan hämtas flaken och äggen är då aldrig äldre än fyra dagar. 

 

En räkneövning som förbluffar 

I Sverige äter vi ca 200 ägg per person och år. På Västgård produceras årligen över 14 miljoner ägg. Om alla dessa ägg skulle levereras till vanliga hushåll hade Västgård med lätthet försörjt kommuninvånarna i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Ändå hade 10 000 ägg blivit över till världens största omelett! 

 

Mer om äggets underbara sfär 

Vill du förkovra dig? Då ska du besöka följande hemsidor: www.kronagg.se och www.svenskaagg.se. Där finns mycket matnyttig information. 

 

Kan man bli kär i en höna? 

Ja, det kan man. När jag steg in i höns-salongen fullständigt smalt jag av ömhet och kärlek till dessa fina, mjuka, luddiga och näpna varelser.

 

 

Vastgard17a Vastgard18a
Här, i rännan, hamnar de nyvärpta äggen för vidare transport till packcentralen.  Med försiktiga rörelser och falkens blick pejlar Ingela läget.
Vastgard20a Vastgard24a
Tupp i hönsgård: ”Hjälp, rädda, befria, undsätt, bevara mig, snääääälla Ingela!” Burhönsen bor i Västgårds lite mindre sviter.

 

Vid pennan: Gun Dymling Faxheden

Foto: Kristina Eriksson

 


 

FAVORITRECEPT FRÅN INGELA OCH MATS

 

Västgårds lilla delikatess 

 

Den här glassen passar utmärkt till en äppelpaj – eller allena, med ett glas god likör

Ingredienser:

4 ägg

2 dl strösocker

5 dl vispgrädde

2 msk vaniljsocker av god kvalitet

Gör så här:

 1. Vispa ägg och socker pösigt
 2. Vispa grädde och vaniljsocker i en ny bunke
 3. Vänd varsamt samman ovanstående
 4. Häll i form och ställ in i frysen
 5. Efter ett dygn är glassen färdig, låt stå framme en stund innan servering

Tips: Dekorera med färska bär eller hyvlad choklad

 
 

Västgårds restfest 

 

”Man tager vad man haver” 

Ingredienser:

Överblivet ris
1-2 eller 3 ägg (beroende på mängden ris)
Grönsaker som finns hemma
Kryddor som du tycker om

Gör så här:

 1. Vispa ägg (äggen)
 2. Blanda ner ris och skurna grönsaker
 3. Krydda efter behag
 4. Stek på medelvarmt järn

Tips: Sätt dig i TV-soffan och kolla på sporten! 

 

 

 

 

 

Vastgard01a

  Blått: check!     Rött: check!     Grönt: check!

 

Vastgard02a

Ingela arbetar med snabb och varsam hand vid sorteringsbänken.

 

Vastgard03a

Mats övervakar och justerar paketeringsmaskinen, medan Ingela med falkögon synar kvaliteten på äggens skal.

 

Vastgard04a

Äggen lägger sig i rätt läge för att småningom ställa sig i flaket med bredsidan uppåt.

 

Vastgard07a

Japp, det funkar, men hur? Spetsen till vänster, snyggt och prydligt.

 

Vastgard11a

Marsch, marsch, marsch. På väg mot sista anhalten, för packning.

 

Vastgard12a

Lampor lyser och siffror snurrar: inget går Mats förbi när han granskar hyresgästernas välmående.

 

Vastgard13a

Packat och klart! Dagens första pall på väg in i kylrummet mot slutmålet.

 

Vastgard14a

Hos de frigående hönsen är stämningen på topp, här kacklar alla med alla.

 

Vastgard16a

Likt cirkusartister balanserar hönsen på sina pinnar.