smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

  • Pia Fält Andersson
  • Nils Johansson
  • Anders Nilsson
  • Åke Svensson
  • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Gamla Krukmakeriet blev Bissans hem

2014-07-11

 

Utmed Storgatan i ett underbart gult hus gömmer sig ett gammalt krukmakeri. Här hälsar Bissan mig och Kristina varmt välkomna och berättar engagerat husets historia och om hur hon hamnade just här.

 

Bissan är uppvuxen i Stockholm, Mälarhöjden, med sina föräldrar och fem syskon. Båda föräldrarna arbetade som trädgårdsmästare och de hade en helt magisk trädgård, säger hon. Hon är utbildad dekoratör och har arbetat både med att hänga utställningar, skylta om fönster och för Dramaten. Samt har hon en verkstadsutbildning som keramiker på Uppsala Ekeby. Hon har även gått flera olika konstskolor bl.a. på Gotland. Trots att hon har en femårig utbildning kallar hon sig aldrig konstnär utan hon vill vara keramiker i andras ögon. Det är det hon brinner för.

 

 Bissan24aBissan13a Bissan05a 

 

2002 var det dags att lämna Stockholm där hon sedan 1970-talet hade arbetat som keramiker och ihop med andra kollegor drivit en verkstad och galleri i Gamla Stan. Målet var Skåne och av en slump trillade hon över huset i Smedstorp och när hon kom in och såg den vildvuxna trädgården samt det orörda krukmakeriet så kände hon bara att här måste jag bo. Det var magiskt att se alla gamla krukor och verktyg som stod kvar som de hade blivit lämnade för ca 70 år sedan, säger Bissan. Här hade hon även något att ta tag i. I trädgården fick hon ta till sina gröna fingrar som hon har ärvt från sina föräldrar och har efter åren som gått skapat många fina oaser och platser i trädgården. Hon har funnit en stenad gång mellan det gamla torrdasset och brunnen som med sitt slingrande i trädgården skapar en härlig känsla.

 

Det orörda krukmakeriet var som gjort för Bissan. Mellan åren 1879-1929 var här en industri under namnet Göranssons Krukmakeri. Fyra personer hade arbetat här och när de gick bort 1929 lämnades hela verkstaden orörd som nästan fick fungera som en helig plats för döttrarna som fortsatte att driva bosättningsaffären inne i huset. I princip var huset orört när Bissan fick nycklarna och det var en hel del att ta itu med. Men det var det som var charmen med det hela samt att man kunde känna historiens vingslag. Hennes saker får nu dela plats med Göranssons och det tillsammans skapar en härlig harmoni. Torkställningen drejplattan, gamla obrända krukor finns kvar samt inne i den gamla ugnen finns både keramikföremål från förr blandat ihop med hennes nya alster. Det enda hon har förändrat är att hon har målat väggarna, bytt fönstren som i princip nästan trillade ut och dragit in vatten. Annars är allt som förr. Men allt har vuxit fram successivt för det behövdes lugn och ro i samband med flytten och det märks att allt har fått ta sin tid för allt är verkligen fint avvägt.

 

Bissan berättar varmt om Göranssons och nämner att inne i huset fanns både slambassäng och att vinden användes för att torka leran. Man hissade upp lergodset genom en lucka i taket. Här gjordes olika bruksföremål såsom bl.a. blomkrukor, pottor, skålar, stekfat och dryckesmuggar. Men även kakelugnar slogs här och inne i huset finns mycket fina exempel på detta. I bosättningsaffären som huserade en bit in i huset från krukmakeriet sett sålde man först krukorna men sedan har hon fått berättat för sig av de äldre i byn att det var här man gick för att köpa sina julklappar förr.

Idag görs det inte så mycket bruksföremål i verkstaden längre. Visst händer det att Bissan gör någon skål eller ljusstake, men det är det fria arbetet som hon älskar. Att det får komma av sig själv det hon skapar. Framförallt är det masker och här har hon ingen mall eller något mål utan det som hennes händer vill skapa – skapas. Hon gör även babykläder som är väldigt populära som doppresenter. Vitlökar skapar hon också en hel del och varför det har blivit så vet hon inte mer än att hon säger att de är goda och de håller djävulen borta. Hon känner en enorm glädje över att få förvalta denna skatt som krukmakeriet är och tycker det är så roligt att det är så många som har berättat historier om huset för henne. Hon känner även en tacksamhet från byborna som har fått komma in och se hur det ser ut genom att hon har öppet under påskarna t.ex. På övriga tider på året är det bara att höra av sig till henne så öppnar hon upp. Passa då även på att njuta av den fantastiska trädgården och titta på hennes trädgårdskonst som finns bland de underbara växterna.

 

För att besöka Bissan kontakta henne på följande:
0414-51080
0768-640436
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Text: Tina Tengvert
Foto: Kristina Eriksson

 

 

 

 

Bissan01a

 

 

Bissan03a

 

 

Bissan12a

 

 

Bissan11a

 

 

 

 

 

Bissan21a Bissan18a Bissan22a
Bissan09a Bissan08a Bissan02a