smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

 

Nyhetsspalt 

 

Läs nyheterna här >>>

 

Nyheterna nedan kan blir lite svåra att läsa efter som innehållet är anpassat för att visas på en egen sida. 

Läs nyheterna här >>>

 

 

Öppettider för Friluftsbadet uppdaterade

2023-06-09

Friluftsbadets informationssida är nu uppdaterad med 2023 års öppettider.

Friluftsbadets informationssida >>>


 

SPF:s Månadsmöte 14 juni kl. 14:00

Ljus aktivitet och sömn i min vardagen.

Välkomna till Månadsmötet den 14 juni kl, 14.00, i Medborgarhuset. Forskare Kiran Maini Gerhardsson föreläser om ett forskningsprojekt "Ljus Aktivitet och sömn i min vardag". 

Ett forskningsprojekt i samarbete med Seniorverksamheten i Lund, om att vidta åtgärder i syfte att åstadkomma något som kan leda till förändring och förbättring i din vardag  som leder till en bra livskvalitet.

/ Välkomna SPF Seniorerna Vitsippan  Smedstorp


 

PUUB premiär

2023-06-03

Välkommen till årets PUUB-premiär hos Gun och Evald på Torggatan 2 (gamla banken) i Smedstorp.
Onsdag 21 juni kl 19 samlas vi i trädgården.

Vi har många nyinflyttade och sommarboende i byn, se till att de slår följe med dig. PUUB:en är ett ypperligt tillfälle att lära känna varandra.
Som vanligt: ta med egen dricka (öl, vin, läsk, kaffe...) och kom till denna anspråkslösa och familjevänliga tillställning.

Välkommen! Gun & Evald 

Vill du också vara PUUB-värd i Smedstorp i sommar?
Hos Leif Handlare kan du skriva upp dig på listan. Några har redan anmält sig, så passa på medan det finns platser kvar. 

Vi har haft PUUB-kvällar i Smedstorp i snart 20 år och fortfarande är det uppskattat att komma och roligt att vara PUUB-värd. 


 

Österlens Fotografiska Centrum, sommarn 2023

2023-05-21 

Sommaren i magasinet har flera bra utställningar, se Sommaraktiviteter längre ner >>>  
Vi satsar som vanligt på en serie korta fototoutställningar och jag hoppas att alla i byn känner sig välkomna. 

Första utstälningen 10 - 18 Juni, Richard Topgaard & Johan Landgren
Mer info https://öfc.se >>>

Mvh // Per
 


 

Ett nytt inlägg på Gårdlösaledens Gästbok!

2023-05-21

En hälsning / tack från Kerstin Dahlnerg >>> 

 


 

Uplevelser utmed Gårdlösaleden

Det kom en hällsning med en film länk >>> från Roland Fors.

Läs hanns hällsning >>>
 


  


Aktiviteter / Kalender


Sommar aktiviteter 


 

ÖSTERLENS FOTOGRAFICENTRUM
Utstälningar i sommarn 2023

   Utställare  Öppet
 (åtminstonde 11.00 - 16.00)
 
   Richard Topgaard 
 Johan Landgren
 10:e juni - 18:e juni  
   Håkan Gottberger
 Martin Sundström
 22:a juni - 2:a juli  
   Peter Eriksson  6:e juli - 16:e juli  
   Jan Hinderson  20:e juli - 30:e juli  
   Paul Jackson  3:e augusti - 13:e augusti  
   Anders Nicander
 Alexander Robin
 18:e augusti - 27:e augusti  


Mer info https://öfc.se >>> 


 

Måndagar

Stick-kontakt på Biblioteket

2023-02-14

Kom och sticka på biblioteket i Smedstorp, varje måndag kl 17.00. Det finns garn och stickor. 
Virkare  och brodöser är också Välkomna till en trevlig stund på vårt fina bibliotek. 
/Agneta Sassersson

Boule

2022-10-05

Måndagen den 24/4 börjar årets Boule säsång. 

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intresserade är välkomna att delta. Medtag egen fika/kaffekorg.

 

Onsdagar

PUUB

Våra PUUB-kvällar är anspråkslösa och familjevänliga. Vi träffas i trädgården hos någon av byborna. Passa på att träffa Smedstorpsbor och sommarboende. Var och en tar med sig egen dricka.

Välkommen kl. 19.00

  • Onsdag 21 juni, Gun o Evald, Torggatan (gamla banken), Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Onsdag 28 juni, nn 
  • Onsdag 5 juli, nn 
  • Onsdag 12 juli, nn 
  • Onsdag 19 juli, nn 
  • Onsdag 26 juli, nn 
  • Onsdag 2 augusti, nn 
  • Onsdag 26 augusti, nn

 

Torsdagar

Loppisprylar mottages 

2022-06-15

Loppisprylar mottages Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen. Det går också bra att när som helst sätta saker i lastbilskåpet på baksidan av brandstationen
OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 


Information, alla dagar året runt. 

SIF samlar burkar Och flaskor

2022-06-15

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. 

Tack på förhand SIF!  

 

Bli medlem i föreningen smedstorp.se

Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454


Arkiverade nyheter 2022 och framåt >>>

Arkiverade nyheter äldre >>>

 

 

 


 

 

 

VÄLKOMMEN TILL SMEDSTORP   

Smedstorp är en liten aktiv by med många bofasta, i Tomelilla kommun på Österlen.
Här finns en skola med sporthall, en förskola, ett fritids, ett bibliotek, ett friluftsbad med en minigolfbana, en idrottsplats, ett medborgarhus, ett livligt föreningsliv, lanthandel och många småföretag. Det finns utsökta tågförbindelser till Simrishamn och Malmö via Tomelilla och Ystad. Kastrup och Köpenhamn når man lätt efter ett snabbt byte i Hyllie stationen.
Till Lund kommer man med en expressbuss och kan där byta till t.ex. Stockholmståget.
Som besökare i Smedstorp möts du av en vacker bygata och många typiska, skånska hus. Vår by ligger mitt på det vackra Österlen som erbjuder genuina upplevelser av natur, historia och kultur.
Vi hoppas du ska uppleva Smedstorp som välkomnande och tillgängligt.
Har du tips och idéer på nyheter eller artiklar, har synpunkter eller förslag på tillägg och ändringar, kontakta oss då på:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 


Ny mobilanpassad variant av:

Nyhets spalten >>>  /  Reportagespalten >>> 

  


 

Smedstorpsbadets eldsjälar

2014-06-12


Jag och Kristina möter upp några från badsektionen nere på vårt friluftsbad. Det är fixardags, men det är inte så många som har hittat hit just denna kväll. Idag är det färre än normalt, säger Caroline, men hela maj har det varit ont om frivilliga. Det brukar vara många fler som kommer och hjälper till. Utan den frivilliga kraften tar det mycket längre tid att få allt i ordning inför badsäsongen. I år har vi haft många fler fixarkvällar och än är vi inte i land med allt.

 

 Badet09a  Badet03a  Badet08a

 

Badsektionen är en del av Smedstorps Idrottsförening. Här arbetar sex personer ideellt. Det är Caroline Axelsson, Kerstin Johansson, Per-Åke Edstrand, Niklas Edstrand, Marie-Charlotte Nilsson och Mattias Richter. Hela året har de saker att göra. I januari hade de sitt första möte i år och sedan rullar det på hela året. De ordnas arrendator till kiosken, badvakter/simlärare anställs, material införskaffas samt sköter kontakterna med både Tomelilla Kommun och Smedstorps skola.

 

Det är många timmar som läggs ner på förarbetet innan badet öppnas. Fixardagarna sätts bl.a. ut på Smedstorps hemsida och alla är som sagt välkomna. Ingen hjälp är för liten. Badsäsongen i Smedstorp börjar två veckor före skolavslutningen eftersom skolan hyr badet för sin simundervisning istället för att åka buss till grannkommunerna. Inför det skall bassängen vara tvättad, målad och fylld samt skall vattnet hålla rätt värden inför premiärdoppet. Utöver detta så skall bänkar oljas, ogräs rensas, omklädningsrummen fräschas upp och målas, rutschbanan justeras, plattor läggas, minigolfbanan anläggas, häcken klippas, kiosken städas, förråden rensas, blommor planteras osv. Listan kan göras hur lång som helst. Det finns som sagt alltid något att hitta på.

 

Att Smedstorps skola hyr badet betyder jättemycket för barnen på skolan, säger Ingrid Ahnelöv och Helen Wågström som vi träffar en regnig morgon när första barnen ska hoppa i vattnet. Att det blir en intensiv simundervisning under två veckor gör mycket för framförallt de mindre barnen som skall knäcka simkoden. Man är även på en plats som barnen känner till och man behöver inte åka buss fram och tillbaka och sparar mycket på undervisningstiden. Rörelserna för barnen blir bättre när det är en intensiv träning och det blir mer effektivt säger de båda lärarna. Skolan hyr även badet de två första veckorna på höstterminen så totalt får de fyra veckors intensiv träning per år.

 

Trots att vädret inte är så inbjudande till bad just denna dag hoppar de flesta glatt i och börjar simma. Längd efter längd avverkas och märken tas. Det tränas på att dyka, flyta och de olika simsätten. Tjejerna i klass tre tycker att det är jätteroligt att bada samt att få ta märken. Filippa Olsson har sitt sikte inställt på ett magistermärke i år, säger hon. Det är roligt att se att alla barnen är så engagerade och duktiga.

Det är som sagt badsektionens förtjänst att skolbarnen får denna möjlighet, men utöver att badet skall stå klart för dem så är det en hel del inköp som skall göras inför hela säsongen. Varje år måste man även förnya en hel del leksaker och material som används till simundervisningen. Man hoppas att varje år ger ett överskott så att man sedan kan inhandla nya saker till kommande säsong och Kerstin har på sitt ansvar att sköta bokföringen i sektionen.

 

Man har även valt att ha kvällsöppet några kvällar i veckan och då behövs frivilliga badvärdar som ställer upp. Är ni intresserade av att sitta badvärdar inför kommande år går det bra att anmäla sig för detta redan nu till Caroline i affären. Caroline och Kerstin berättar även att i år har Idrottsföreningen drivit badet i 10 år. Man får numera bidrag från kommunen för att kunna sköta driften för deras räkning. Detta jubileum kommer man fira lite extra den 12 juli då det kommer vara en familjekväll på badet med jippon och picknick. Alla hälsas hjärtligt välkomna. Tidigare på dagen är det även simskoleavslutning.

 

Badvakterna som anställs får dagligen ta vattenprover så att det är rätt klor och pH-värde i vattnet. Ett par gånger i veckan backspolar man även filtren och detta är saker som måste göras för att vattnet skall vara tjänligt. Bassängen dammsugs ungefär varannan dag och i år har man med hjälp av kommunen fått en robotdammsugare som underlättar mycket. Temperaturen i vattnet håller ca 25 grader under hela sommaren och värms upp med hjälp av en luftvärmepump samt solceller.

 

Som sagt så är det mycket arbete bakom att badet skall kunna vara öppet och badsektionen ser gärna att fler frivilliga kommer och hjälper till. Kan man inte nu så kanske man har fler luckor i sin kalender under hösten när badet skall tömmas och städas för denna säsong.

 

Nu hoppas vi att det blir en kanonsommar med underbart väder och möjlighet till mycket bad för både liten och stor. Och vill man inte bada så kan man alltid spela minigolf eller varför inte bara gå inom och köpa en glass och njuta i solen. Jag med så många andra är evigt tacksamma för allt arbete som badsektionen ihop med övriga frivilliga lägger ner årligen för att vi alla skall kunna gå ner och ta ett svalkande dopp i den gassande sommarsolen.

 

Text: Tina Tengvert
Foto: Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

Badet01a

 

 

Badet04a

 

 

Simning11a

 

 

Simning01a

 

 

Simning08a

 

 

Simning04a