smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

INSTÄLLT
Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-21

Pågrund av Väder och blöta marker flyttas aktiviteten framåt.

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

  • Pia Fält Andersson
  • Nils Johansson
  • Anders Nilsson
  • Åke Svensson
  • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Klass 6 geocache

2014-05-16

 

Vi i klass sex i Smedstorp är 13 elever som har fått i uppdrag att själva tillverka gömmor till geocaching. För er som inte vet vad det är så finns ett tidigare inlägg här som noggrant beskriver det. Vi ska alltså själva göra egna geocache och gömma dem på olika ställen i Smedstorp. Först bestämde vi vilka platser vi ville göra nya gömmor på och sedan bestämde vi oss för att skriva lite fakta om de platserna. Några i klassen skrev ihop intervjufrågor och ringde sedan till inbitna Smedstorpsbor. De svarade glatt och kunnigt på frågorna och här kommer lite fakta kring de olika platserna.

 

Silverflickan

I Gårdlösa och Smedstorp finns järnåldersfynd som skeppssättningar och domarringar. Det kanske mest intressanta fyndet är en grav från 200-talet med en ung kvinna som fått namnet "Silverflickan". I graven hittades nämligen ett silverspänne med runskrift som hör till nordens äldsta av sitt slag. Graven hittades 1949. Numera finns innehållet från graven på Historiska museet i Stockholm. På platsen där graven fanns finns numera informationsskyltar där man kan läsa om fynden och Silverflickan.

Kräftdammarna

På 70-talet grävdes en damm  vid Tommarps ån. Här satte man  sen ut kräftor. Efter några år så grävde man ytterligare en till damm. Och sen ännu en till. Runt om kräftdammarna är där mycket träd. Utan Tommarpsån hade troligtvis inte kräftdammarna funnits.

Gröneplan

Förr så var Gröneplan bara en stor grusplan. Man hämtade grus där för att bygga husen i Smedstorp. På 40-talet när allt grus var slut så planterade man gräs, växter och träd här. Nu har det helt enkelt blivit en stor grön plan. På somrarna kan man ha midsommar fester här och man brukar även ha majbål här.
Alla kan ha en härlig utestund här. Man kan ta en fika, ta det lugnt och grilla korv eller något annat. Barnen kan springa av sej och leka i backarna. Platsen har utvecklats mycket. Där är nya grillar och bänkar. Var rädd om denna härliga plan som är ”kärnan” till Smedstorp.

Gamla slakteriet

Det finns ett stort gult hus som ligger på Storgatan väldigt nära Leifhandlare, en liten lanthandel i lilla Smedstorp. På 1920-talet så var det här ett slakteri. Hit gick man för att köpa kött. Idag är det en hårsalong där man kan klippa sig. Salongen ägs av en kvinna i 30+ åldern. Salonger har ju alltid ett speciellt namn. Denna salongen heter ”Titt-in”. Det är bra att huset fortfarande används.

Smedstorps  idrottsplats

Smedstorps idrottsplats är liten. Här spelas det fotboll. Klubbstugan går att hyra för fest och kalas.
Smedstorps IF startade 1927. Fram till 1944 har föreningen bara en mindre plats att vara på. Då bestämmer man sig för att köpa 12.500 kvm betesmark. Det tar dock några år innan den nya planen är färdig, och den 20 juli 1952 invigs den. Detta år tas också kvinnlig gymnastik upp på programmet. Från 2004 övertar idrottsföreningen hela driften och ansvaret för badet och idrottsverksamheten idag utgörs av ett seniorlag i fotboll.
Numera ordnar idrottsföreningen en hel del olika aktiviteter. Man har ungdomsverksamhet i skolans gymnastiksal samt fritidsgård på torsdagskvällar i klubbvillan. Det är också idrottsföreningen som ordnar Valborgsbål, Midsommardans och sommarmarknad tillsammans med Frivilliga Brandkåren.


En del av denna fakta kommer också finnas med när man är ute och letar efter sina gömmor, så att fler kan få veta mer om Smedstorp och dess omnejd. Hoppas att ni vågar er ut och leta och hoppas att några av våra gömmor är lite luriga! Det finns gömmor på några av de ovan nämnda platserna och några gömmor har vi inte skrivit om här.

 

Lycka till önskar klass sex på Smedstorpsskola!

 

Text och Foto klass sex

 


 

image-3

 Gröneplan

 

image-5

 Gamla slakteriet

 

image-9

  Smedstorps idrottsplats