smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

  • Pia Fält Andersson
  • Nils Johansson
  • Anders Nilsson
  • Åke Svensson
  • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

Drällande kvinnor i Smedstorp

2010-02-20

 

Nej, detta faktum är inget fall för sedlighetsroteln, men däremot för alla hantverksintresserade. För dräll och tuskaft, rundväv och kuviks och mer därtill utvecklas under flitens lampa i Gamla Skolans vävstuga. 

 

Vad som väntade där inne hade jag inte riktigt klart för mig, men min spontana reaktion blev ett långt beundrande Åhh. Bland en skog av vävstolar växte de finaste vävar fram, gjorde av kvinnor med allt från gedigen erfarenhet till nybörjarentusiasm. Greta Walfridsson, som annars vet hur man rör i grytorna för att reta smaklökarna, höll på med en vacker handduk, som jag aldrig skulle nännas bruka.

Men det är inte fröjder för ögat enbart utan bruksmaterial som sakteliga finner sin form och färg i vävstolarna - gardiner, draperier, kuddvar, dukar, plädar osv. 

 

Det finns en tidlöshet i en vävstuga, i arbetet såväl som i materialet. Väverskor är ju inte bara hantverkskunniga utan även förmedlare av generationers kunskap. I vävarna finns konst- och folklivshistoria, mönster som vandrat genom släkter, som förändrats, utvecklats likt ett musikstycke som man improviserar kring. Tekniker att väva som flyttat av nationsgränser och kulturer, och funnit ett uttryck som känns helt rätt för nutiden. 

 

Kristina Schlyter håller med sin sakkunskap samman vävgruppen, som kommer till Smedstorp från skilda håll på Österlen. Det är drygt ett 20-tal medlemmar som håller den varma andan, entusiasmen och kunskapen vid liv. Besluten om vad som skall vävas sker i demokratisk anda, och då varpen väl är uppsatt är det med gemensamma krafter väven utförs. Med flera vävar på gång innebär detta ett cirkulationssystem som gör att arbetet varieras och möjligheten ges att prova på skilda tekniker. Det är ett seriöst arbete men inte precis allvarstyngt för skratten ligger på lut och glimten i ögat finns hos alla i gruppen. 


Redan de gamla grekerna, äntligen kan jag använda det uttrycket i en text, talade om vävning med beundran. Kanske inte så mycket för resultatet av arbetet utan för väverskan, Penelope. Denna kvinna, Odysseus hustru höll på med en väv alla år som han var ute på sina irrfärder. Hon vävde på dagarna och tog upp väven på nätterna, detta för att hålla nya beundrare på avstånd eftersom hon lovat att glömma sin make och söka en ny den dagen väven var klar. Denna väverska blev därmed symbolen för tålamod, trofasthet och lojalitet. 


Idag väver man kanske inte för att hålla friare borta, men för att få en stund då världen utanför hålls på avstånd och tankarna får komma och gå. Tålamodet finns där ännu och händernas rytmiska rörelser betonar det meditativa i sysslan. Lojaliteten ligger i det gemensamma arbetet. Att sätta upp en bred väv kräver 6-8 personers arbete och gott om tid, så mycket tid att dagen oftast hinner övergå i natt innan arbetet är klart. Hur man bär sig åt för att hålla reda på tusentals trådar i sytrådtjocklek övergår mitt förstånd – men resultatet förstår jag mig på. Det är vackert. 


Den som inte är nyfiken lär sig aldrig något nytt. Så titta in i vävstugan en tisdagskväll, förundras över vävarna som växer fram, smittas av kvinnornas entusiasm och kunnande, tygla habegäret efter vackra plädar, linne handdukar och stilfulla dukar och utmana dig själv – du vet ju inte om du kan eller ej om du inte försökt. Och räds inte för vävstugan är full av kunniga kvinnor som är goda lärare. Ett riktigt tillhåll för ren kvinnokraft. 

 

Text: Moca Odesjö
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

vavstugan 9

 

vavstugan 2

 

vavstugan 11

 

vavstugan 3