smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Upprop Gårdlösaleden!

2022-05-16

Kom och hjälp till med underhållsarbete utmed Gårdlösa Natur och kulturled. 
Målningsarbete, Förbättring av stolpar stätter bivacker. 
Röjningsarbete, Röjsåg grensåg sekatörer

MÖT Upp!!

Samling vid Medborgarhuset Söndag 22 maj  kl. 10.00

Frågor, ring 
Mattias 073-931 13 15, 
Per-Åke  070-880 38 40, 
Berit  076-849 53 19.

 

Arkeologisk exkursion

se mitt spalten>>>, längre nyhets-texter/injudan hamna där i bland

 

Boule

2022-05-05

Måndagar kl. 14.00 – 16.00 spelas det Boul på Frans Lindbergs väg. Der är SPF Vitsippan och HjärtLung som håller i det men alla intreserade är välkomna att delta.

 

Frukostmöte på Alnabjers

2022-04-28


För att öka gemenskapen i Smedstorp med omnejd. Så välkomnas alla till frukostmöte på Alnabjers backe i Gårdlösa den 7/5 klockan 10.00.

alnagjer Packa din egen kaffekorg med något gott i, sittdyna/filt och ett glatt humör så fikar vi tillsammans i det gröna och lär känna varandra, vår fantastiska by och natur.

transport

Tycker du att det är för långt att gå? Inga problem, Christer möter upp med sin traktor och vagn vid lanthandeln klockan 9.45

Väl mött från Byalaget!

Majbål

2022-04-25

Valborgsmässoafton 30/4 firas i Gröneplan 20.00.

Det blir skönsång, vårtal och korvförsäljning.

Välkomna hälsar Byalaget

 

VINNARE
Konstpromenaden

2022-04-21

Nedan de fem vinnarna som drogs bland alla promenadkort efter Konst i Smedstorp under påsken. 

  • Pia Fält Andersson
  • Nils Johansson
  • Anders Nilsson
  • Åke Svensson
  • Staffan Lindeberg

 

Ridleden

2022-04-06

Information efterlyses för en fylligare presentation här på hemsidan. Läs mer här >>> 

Tänk på att
det är förbjudet att rida i anlagda motionspår enligt komunens ordnigs stadgar pargraf 21. 

 

Promenader

2022-03-21

Torsdagar kl. 14.00 Träffas vi vid Medborgarhuset, väljer olika promenadstråk efter önskemål.

Med eller utan hjälpmedel, Stavar, rullator mm.

Start Den 24 Mars
Möt upp!
Hälsar Berit o Ann-Christin

 

Cirkelträning

2022-02-20

Äntligen är vi igång igen med CIRKELTRÄNING.
Vuxen gruppen tisdagar kl. 19- 20
Hjärtligt Välkommen att gympa med oss i Skolans Gymnastiksal.
Smedstorps Kv. Gymnastikklubb
För mer info 0708-405534 

 

Biblioteket vt-22

2022-02-17

Biblioteket presentera >>>
justerade öppettiderna och vårens aktiviteter

- Arkelogi Exkursion för vuxna.

Bio mm. för barnen:

- 21/2 10:00 Lyssna & Pyssla med deckartema

- Tisdag 22/2 13:00 Skrivarverkstad och Novelltävling!

- Lördag 26/2 13:00
  Bio, Apststjärnan 

mars - april se >>>

Obs! Glöm inte att anmäla dig 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Loppisprylar mottages

2021-08-31 

Torsdagar mellan 18.00-19.00 i Brandstationen: Tar vi emot prylar OBS! HELA OCH RENA. Ej böcker, stoppade möbler, sängar, madrasser och vitvaror.
Smedstorps Kamratförening

/Smedstorps IF

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 eller gå till Facebook smedstorp.se 

 

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARKIVERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

Bland stort och smått i Marietorps trädgård

2010-07-30 

 

Trädgården - den bästa av världar. Sinnebilden för paradiset. Många har funnit denna drömtillvaro i detta jordeliv och en av dem är Lena Jönsson. Marietorps trädgård är hennes skapelse och favoritstället är under fruktträden, där kiwi och rosor slingrar sig upp längs grenar och staket, och karten sakteliga omvandlas till saftiga frukter. Men någon vila i trädens skugga har inte präglat hennes liv i det gröna, tvärtom. Det behöver knappast sägas för det framgår helt klart för den som gör ett besök på Marietorp. 

 

Att ha trädgård är ju en året runt syssla, som kräver engagemang och ger något alla tider på året. I en härlig cirkelgång. För Lena Jönsson har det varit och är en allvarsam lek. Hennes trädgård är platsen där kreativiteten kan få sitt utlopp, där experiment utförs - " hur ska den växten ha det och vad ska det bli av detta?". Där eget planerande ställs mot naturens idéer om hur det ska vara och bli. Inte alltid en kamp, utan ett skapande samspel. 

 

Lena Jönsson har tänkt långsiktigt. Det gör den som planterar träd. Ja, träd och buskar är centrala inslag, inte bara som rumsskapare utan för att de har ett värde i sig. Artrikedomen är stor och skapar genom sin mångfald en spännande helhet. Magnolior av varierande slag och storlek, tamarisk, vingnöt, gulbarkig hägg, gulved och sydbok, ett mycket vackert träd. Och tulpanträd, där djävulens bett formar de speciella bladen, och dess fantastiska blommor, som får, även den av trädgård ointresserad, att stanna till. 

 

En promenad i Lena Jönssons trädgård tar en stund, och kräver bra nacke för man tittar upp mot de vackra ovanliga träden, och ner på intressanta buskar och plantor. Som en storögd nickedocka. Det pampiga växthuset avslöjar att här är en trädgårdsmänniska som tycker om att börja från scratch. Många är de fröer och lökar som gått från små odlingspottor inomhus, till barnkammare utomhus, för att slutligen som vuxna plantor få sin plats i trädgården. Kanske på Berget, en stenträdgård där tyvärr alla världens olika pioner nu blommat ut, men där mycket annat spännande finns att upptäcka på promenaden upp och ner, hit och dit, över och genom. Och på tal om fröer, det är inte bara blommor som Lena dragit upp från fröer utan även träd. Det kräver tålamod och entusiasm bortom det vanliga. 

 

Allt är inte bara friden och fröjden. Oh nej, inte ens i denna trädgård. Rabattmarodörer finns av allehanda slag. Och de är många - fåglar, sniglar, harar, sorkar och mullvadar gör sitt för att inte allt ska bli som Lena planerat. Kor på rymmen ansar och beskär efter bästa förmåga, tycke och smak. Husets hund, Lizzie med kompisarna Tova och Maja har sina egna speciella rabattprojekt, nödvändiga insatser för bortjagande av andra sabotörer. Bästa hundvarianten av trädgårdsskötsel alltså - men, men otacksamhet är världens lön! Idogt grävande och kringspridande av plantor belönas endast med skopor av ovett. "Helt oförståligt. Vi skulle ju bara?.." Till trädgårdsdammen, där obehagligt rytande sköljs bort och nya hundidéer föds. Varför inte välförtjänt vila på en bädd av nya plantor? Fy! Bort!. "Men vi gör ju inget...?!" 

 

Att vara trädgårdsinnehavare kräver tålamod, goda jaktinstinkter och förmågan att inse att vissa kamper kan man vinna, andra är som att slåss mot väderkvarnar. Staket fungerar i vissa lägen, en axelryckning i andra. För väder och vind, stora och små djur sätter sina spår i trädgården vare sig vi vill eller ej. En insikt den luttrade Lena Jönsson besitter. 

 

Att visa sin trädgård är speciellt. Visaren önskar allt är perfekt, och tjusigt blommande just på visningsdagen, oberoende av om det är tid för de plantornas blomning eller ej. Besökaren söker en upplevelse, en stunds lärorik idégivande avkoppling. Den 8 augusti mellan klockan 11.00 - 16.00 kan man få just det i Marietorps trädgård, där lusten att testa, och att ha en rolig tid i trädgården varit det styrande för att skapa en inspirerande helhet av träd och buskar, surjordsväxter, rosor, allehanda perenner, örter och grönsaker.

 

 tulpantrad 1 tulpantrad 3  

Tulpanträdet med blad som formats av djävulens bett 

 

Text Moca Odesjö
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

tulpantrad 4

  En av blommorna på det vackra tulpanträdet

 

lenas tradgard 11

  Entren till ett av Lenas favoritställe
  under fruktträden

 

lenas tradgard 6

  En promenad

 

lenas tradgard 12

  Det pampiga växthuset...

 

lenas tradgard 10

  ... med lika pampig inredning

 

lenas tradgard 9

  Stenträdgården, måste vara underbart

  vacker på våren när pionerna står i

  full blomning