smedstorp se

Grannsamverkan

2018-04-07

 

Den 14e mars hade byalaget bjudit in närpolisen Malin Sjöholm till medborgarhuset för att hon skulle informera oss Smedstorpsbor om grannsamverkan. Det kom runt ett femtiotal åhörare till mötet och det hela började med att Malin informerade oss om vad grannsamverkan står för.

 

”Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området, samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven.

Målet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområdet. Allt detta uppnås genom sociala nätverk bestående av boende i ett område (förslagsvis en gata, eller ett kvarter) som stödjer och hjälper varandra och samtidigt har en god uppmärksamhet på vad som händer i området och har kontakt med polisen.”

 

Efter informationsmötet delade vi in oss i grupper och diskuterade om vi överhuvudtaget ville grannsamverka (JA, det ville vi!) och på vilka sätt vi skulle kunna göra detta. Vi diskuterade telefonlistor, appar till mobilen och olika sätt man kan ”lura” tjuven att tro att man är hemma fastän man inte är det; be grannar ta in post, hålla koll på soptunnan, sätta på timers på lampor när man reser bort osv. Ett första steg i denna samverkansgrupp är att kolla hur många som är intresserade på gatan/kvarteret där man bor och därefter bilda en grupp. Om man inte blir kontaktad innan den 19e april, som är nästa möte, så kan man kontakta Evald Faxheden och fråga om det finns någon grupp i närheten, eller starta en egen om man så vill. Under detta första möte tror jag vi var runt tio grupper. 

 

Polisen är behjälpliga i samarbetet genom att bland annat rapportera in närliggande brott till gruppens kontaktperson. Använder man sig av appen ”coyard” så rapporteras brotten in även där, och man kan dessutom bilda ”larmgrupper” i programmet och skicka ut massmeddelanden till hela gruppen om man ser något misstänkt, vill göra en efterlysning på något stulet, har ett pågående inbrott, känner sig rädd eller har haft ett inbrottsförsök t.ex. Det finns också en akutlarmknapp som går direkt till gruppen och polisen om det händer något allvarligt. De delar dessutom ut skyltar och dekaler som sätts upp i de områden som anmäler sig till ”projektet”, och erbjöd gratis användning av polisstationens stansmaskin om man ville märka sina tillhörigheter. Via byalaget har man dessutom möjlighet att beställa ett rabatterat DNA-märkningskit om man vill märka sina saker på ett lite ”modernare” sätt (för att det ska bli någon rabatt krävs att femtio hushåll eller fler beställer). 

 

Jag har skapat en grupp i coyard-appen som heter ”27398 Smedstorp”, gå gärna med i den så kan vi ha den för hela Smedstorp. Sedan kan man göra smågrupper utifrån sin egen adress om man vill. 

 

Grannsamverkan är en del av Samverkan mot brott, som är en organisation bestående av Polisen, många olika försäkringsbolag, SSF Stöldskyddsföreningen, BRÅ, Sveriges kommuner och landsting, SABO, Hyresgästföreningen och Villaägarna. Läs mer på www.samverkanmotbrott.se där det förutom information om organisationen också finns en massa tips om brottsförebyggande åtgärder och checklistor av olika slag. 

 

Det finns också en enkel sammanfattning av appen coyard på den här sidan om man vill veta mer: https://coyards.se/info/

 

/Hanna Barck

 

 

 

 

grannsamverkan