smedstorp se

SKOLMATSGASTRO!
SM i SKOLMAT 2018

2018-01-26

 

Inte har det väl undgått någon att Smedstorps skolas kockar, Linda och Martin, tillsammans med Tomelillakocken Stefan, har gått vidare till final i SM i skolmat? Efter att alla tävlande lag skickat in sina matförslag så har fem lag i hela Sverige valts ut att laga sina rätter inför en jury. De tre lagen som får högst poäng får sedan åka på prisutdelning i Göteborg i mars, och vinnaren bland de tre får sedan åka iväg på en matresa någonstans i Europa. 


Tävlingen hölls för tionde året i år, och startades upp av Kurt Weid, som under sina resor i landet för att hälsa på olika skolkök upptäckte att det fanns ett enormt behov av inspiration och förnyelse. Dessutom insåg han att det var dags att höja statusen för de fantastiska skolkockar som trots knappa resurser, gör ett enastående arbete. Han kom på idén med en tävling! Kurt sitter också med i juryn till tävlingen, tillsammans med fyra andra. 


Den 25 januari var det dags för juryn att besöka Smedstorp. Flaggan var hissad, det var sex grader varmt och vårfåglarna kvittrade hejaramsor i buskarna. Inne i matsalen var det något varmare än sex grader, kockarna lagade mat för glatta livet alltmedan juryn snokade runt i köket för att inga hemliga ingredienser skulle läggas i pannkakan, eller obehöriga proffskockar skulle smygvispa i någon gryta. 


Reglerna för tävlingen är:

Det ska vara 3 kockar per lag (gör tydligen bästa soppan), kostnaden per portion och rätt får INTE överstiga 12 KRONOR! De ska komponera en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa plus tillbehör som passar till alla tre rätterna (sallad, bröd, smör och dryck) och varje rätt måste innehålla minst en produkt från något av Lantmännens varumärke (som ju är de som anordnar tävlingen) 


Smedstorps skolas tävlingsbidrag såg ut som följer:

 

SOPPA: Rotsellerisoppa med gröna linser och morotsbacon

VEGETARISKT: Grön pannkaksrulle med picklade grönsaker

VARMRÄTT: Kycklingrullad med höstig matkornssallad, äppleyoghurt och rosmarinäpple

TILLBEHÖR: Rödbetsbulle med färskost, salladsbuffé, mjölk och vatten

  

Under tiden som kockarna stressade runt i köket kom klass efter klass in på spontanbesök och skrek ut egenkomponerade hejarramsor. Det var en herrans massa folk i matsalen, folk från både radio och tidning, ett VIP-bord med specialinbjudna gäster och dessutom skulle ju alla barnen ha mat! En klass gick dessutom runt och gjorde reportage för "Lilla Aktuellt". 

 

Eftersom jag har några spioner "från insidan" så vet jag att det har tränats en del inför tävlingen. Inte bara hejarramsor med matiga rim alltså, utan också bordsskick och serveringsteknik. Detta gick som på räls under tävlingen och barnen (och lärarna) ska vara riktigt stolta, och kan utan fruktan närvara vid Nobelfesten nästa gång! Bra jobbat! Och kockarna då, hur gick det för dem? Alla fick mat, fick det i rätt minut (japp, det var tidtagning också) och juryn verkade mycket nöjd. Nu får vi se hur de väljer att fördela poängen, och vi kan bara hålla tummarna att Martin, Linda och Stefan får alla 12:or från juryn! Det är de verkligen värda, och även om de inte (mot all förmodan) vinner förstapriset så vet jag att mina barn, och alla de elever jag sett under mina besök i skolmatsalen, tycker att maten på skolan är fantastiskt god - och det är väl det högsta betyget man kan få? 


Text: Hanna Barck 

Bild: Foton kopierade från olika facebooksidor; Kurt Weid och Skolmatsgastro, samt Hanna Barck.

 

 

 

 

 

mat4

 Stefan Linda och Martin

 

foto 1

 Klass fem gör ett reportage från tävlingen

 för att skicka in till "Lilla Aktuellt"

 

mat5

 Menyn

 

mat7

 Hejar ramsor

 

  foto 4   foto 2   foto 3
 mat1  mat2  
mat3  
mat6