smedstorp se

Julmarknad på Smedstorps torg!

2017-12-05

 

Så var det dags igen för den nu både årliga och återkommande julmarknaden nere vid gamla banken. Granen står grön och grann smyckad av elever från Smedstorps förskoleklass och fritids, redo att tändas på givet kommando. 


Men låt oss gå en runda på det lilla torget först och spana in läget. Klass 6 från skolan säljer hemmagjorda julgottor, bröd och julpynt för att dryga ut klasskassan. Det säljs lotter, fårskinn fågelholkar och andra julattribut på de övriga borden, stämningen är ju på topp! 


Det serveras välsmakande glögg och pepparkakor och det behövs, decemberkylan är kall och rå. Bortåt 100 talet personer har samlats här ikväll och det är personligt, intimt och mycket diskussion kring det myckna regnandet såklart, jordbruksbygd som vi är.
En traktor puttrar runt med barn och vuxna på vagnen, det är Kristers resor som till allas glädje tillhandahåller den upplevelsen.
Nu hörs ett surrande i luften och folk skyndar mot banksidan av torget, jodå, det är glögggökarna som tar ton. Det är en samling herrar från Gårdlösa som vid särskilt utvalda tillfällen roar och färgar luften med vackra stämmor i ett för årstiden givet tema. Ikväll sjunger de julsånger. 


Knappt har tonerna ebbat ut förrän en bekant filur smyger in på torget, det är självaste tomtefar som kastar sig in i ringdansarna kring granen. Barnen jubla och sjunga och far runt runt runt. Därefter delar tomten ut godispåsar till de minsta och glädjen är stor både bland barn och vuxna. 


Nu har mörkret fallit och marknaden börjar glesas ut, tomten har farit tillbaka till nordpolen? för att förbereda inför julen.
Hoppas vi snart ses igen allihop och tusen tack alla ni som varje år gör denna afton möjlig.

 

Text och Foto Joakim Roswall

 

 

 

 

IMG 5467

 

 

 

gokarna

 

 

 P1060004  IMG 5476
 IMG 5465 IMG 5470 
 P1060006  P1060007