smedstorp se

Ny satsning för ungdomar i Smedstorp

2017-10-05

 

Onsdag 27 september informerade Gael om sitt förslag
till ett nytt projekt i Smedstorp. 

 

I våras informerade kommunen att de vill investera i de mindre orterna utanför Tomelilla. En del av satsningen är att skapa nya mötesplatser som till exempel lekplatser. Kommunens ekolog informerade även om att de skulle avverka en hel del av skogen i Smedstorp, den som vi kallar ”tomteskogen” vid motionsspåret. Gael fick även veta att området som kallas för ”stora backen” en gång i tiden var ett litet friluftsområde och att backen användes som skidbacke. Idag är den vildvuxen och en björnbärsdjungel. Även den lilla ridleden som går där är i dåligt skick och behöver röjas då och då. 

 

I takt med att Smedstorp växer och fler barnfamiljer söker sig hit (den nybyggda förskolan var för liten redan vid invigningen!!!) finns det ett växande behov för fler meningsfulla fritidsaktiviteter. Idag rör sig barn mindre och mindre, digitala skärmar tar över utomhusaktiviteter och fetma är ett växande hälsoproblem bland dagens ungdomar. 

 

Smedstorp är levande ort på landsbygden med en aktiv idrottsförening och Gårdlösaleden, badet, samt Charity Trail är bra exempel på olika aktiviteter som lockar människor även utanför byns gränser. 

 

Efter diskussion med kommunens ekolog, Charlotte Lindström, fick Gael grönt ljus för att påbörja ett projekt och använda kommunens mark för att bygga ett cykelspår. 

 

Gaels förslag är att projektet ska involvera byns ungdomar, både de som ska använda spåret men också de som tycker det är roligt att bygga. Det finns en stor kunskap i byn och intresset bland ungdomarna verkar vara stort. 

 

Visionen och Gaels förslag – ett projekt i två faser:

 

1. Ett cykelspår med direkt anslutning till motionsspåret. Stiftelsen Skånsk MTB utveckling backar upp projektet och ska stå för förvaltning av spåret. Ambitionen är att göra ett spår som kan användas av fler än bara cyklister, dock prio ett för cyklisterna. Barn och ungdomar är huvudgruppen, dvs att spåret ska var anpassat till deras nivå – det ska vara lekfullt. Hållbarhet är ledordet i byggandet, vi utgår från International Mountain bra associations riktlinjer. Gael, Ola och Petter har varit på stigbyggarkurs med ledare från IMBA. Ett hållbart spår betyder att det är väl genomtänkt, att man tänker på dränering, att man jobbar förebyggande för att undvika konflikter, att det passar bra in i landskapet etc.

 

2. En ”Pump-Track”. En pump-track är en slags mindre ”skatepark” för cyklister i alla åldrar, från 3 till 99 år. Den består mest av grus. En pump-track är väldigt kostnadseffektivt att bygga. Det är otroligt populärt för ungdomar, men också rolig för vuxna.
Gaels förslag är att bygga en sådan mellan ”Gröneplan” och badet. En sådan mötesplats skulle kunna användas under alla årstider och under sommaren skulle det kunna ge mer inkomst till kiosken vid badet. Man skulle kunna använda ”Gröneplan” mer och t ex grilla eller ha picknick där när barnen cyklar på pump-track. Detta är också en bra mötesplats och fritidsområde för byns ungdomar, placerad mitt i byn. 

 

Innan man börjar diskutera och planera exakt hur spåret och projektet ska se ut, måste vi starta en ny förening. Detta för att maxa chanserna att få bidrag och sponsorer till projektet. Efter infomötet den 27 september var vi några stycken som stannade kvar efterår och startade en interimstyrelse. Så här ser den ut:

Ordförande: Gael Joly
Sekreterare: Per Illerhag
Justerare/rösträknare: Boel Larsson
Ungdomsrepresentanter: Herman Andersson och Elias Andersson
Ledamöter: Ola Björk och Mårten Hård 

 

spacer Ordförande: Gael Joly
  Sekreterare: Per Illerhag
  Justerare/rösträknare: Boel Larsson
  Ungdomsrepresentanter:

Herman Andersson  

Elias Andersson

  Ledamöter:

Ola Björk

Mårten Hård

 

Under mötet bestämdes att starta en förening med huvudsyftet att bygga och underhålla ett cykelspår, så kallat MTB-spår, i Smedstorp med ambitionen att växa och inspirera andra på Österlen att göra en liknande satsning. Föreningens namn är för närvarande: MTB Österlen.
Alla som är intresserade är välkomna till årsmötet lördag 11 november kl 17.00 i Smedstorps Medborgarhus. Under kvällen kommer vi bl a rösta fram en styrelse.

 

Spårbyggandet ska pågå från nu och under hela vintern. Ambitionen är att bli klara till sommaren 2018. Föreningen ska organisera flera ”byggdagar” då alla, stora som små, är välkomna att hjälpa till. Det blir ett kul sätt att träffa varandra, och tanken är det blir grillning och fika under byggdagarna. 

 

Text: Gael Joly
Foto: Håkan Gottberger

 

 

 

 

 

 

MTB 1

  Gael presenterar Smedstorps högaktuella
  MTB cykelspår. 

 

 

MTB 2

  Både ungdomar och äldre lyssnade med intresse

  på det spännande projektet. 

 

 

MTB 3

  Gael tillsammans med stiftelsen Skånsk MTB:s 
  representant. 

 

 

MTB 4

  Några av alla de viktiga punkter och argument 

  som Gael förmedlade.