smedstorp se

Julgranständning!
Det är i Smedstorp det händer!

2016-12-01

 

Så var det åter dax, att tända granen och skapa julstämning i det mörka höstväder som råder. Ett antal människor gör detta trevliga och familjära evenemang möjligt varje år. Evald och byalaget fixar granen, eleverna på Smedstorps skola ordnar vackert pynt till den. Christer skjutsar runt barn och vuxna i byn till odelad glädje för både åkande och åskådare. Korvgrillning och lottförsäljning med mera och ville man köpa sig en god kaka fanns klass sex från skolan där och frestade med egentillverkade skapelser.

 

  Julmarkknad 04   Julmarkknad 02  

 

God glögg skänkt av Eva-Lena serveras och när man tror att det inte kan bli bättre stämning på det lilla torget hörs plötsligt ett antal väna stämmor, det är glöggökarna som tar sig ton.

 

  Julmarkknad 01   Julmarkknad 05  

 

Det hörs både stämmor och olika melodier från dessa skönsjungande herrar och strax är det fullt med barn och vuxna som dansar runt granen. När tonerna ebbar ut är det en välbekant figur som smyger sig in på torget och det börjar tisslas och tasslas “tomten, tomten kommer” bland de minsta. Så får alla barn varsin gottepåse av jultomten och sedan försvinner han norrut igen för att förbereda sig inför julen? Ett tag till dröjer sig de ca 150 personer kvar på torget, Christer kör en sista runda och de sista kopparna med glögg inmundigas. Därefter börjar det tunnas ut och till slut är det bara granen kvar på torget.

 

En trevlig eftermiddag är till ända och vi går nu in i december månad med lite mer ljus, både i sinne, i fönster och i gran.

 

Text: Joakim Roswall

Foto: Håkan Gottberer

 

 

 

 

 

 

 

Julmarkknad 10

 

 

Julmarkknad 09

 


Julmarkknad 08

 

 

 

 

Julmarkknad 03  Julmarkknad 06  Julmarkknad 07