smedstorp se

Fäboland!

2016-11-20

 

I början av november, när det var som gråast och man vet att det är veckor kvar innan man får ta fram julbelysning och börja tröstdricka glögg, då var det en liten liten ljusglimt som under två timmar värmde och lyste upp tillvaron här i Smedstorp.

 

Parkeringen nere vid Medborgarhuset blev, genom ett trollslag vid sjutiden, plötsligt fullproppad med bilar och de bilburna (samt några som trotsat regnet till fots) tryckte sig in i huset. Det var runt 130 betalande, och lokalen kändes varm redan innan strålkastarna började värma! Med en fantastisk inledande kulning startade föreställningen, och se´n fick man hålla i sig för att inte fara omkull när resten av showen drog igång i hundra knyck!

 

Sara Parkman och Samatha Ohlanders är två av Sveriges bästa folkmusiker och de har under sju års tid turnerat runt i riket. Den här gången är det med Riksteatern och föreställningen ”Fäboland”, och det är tack vare Riksteaterns lokalavdelning i Tomelilla som vi fått chansen att visa upp denna härliga uppsättning av folkmusikens Thelma & Louise här i Smedstorp.
Fäboland handlar om hur kvinnor under femhundra år begav sig iväg hemifrån, med barn och gammtanter, för att spendera somrarna vid fäbodarna och hur skönt det kunde vara att åka dit: ”Inte på semester men för att arbeta hårt och umgås och ha det lite gött och mansfritt.”
De har valt att läsa lite mellan raderna i historien, och tagit fram kvinnorna som starka, stolta och fria, (vilket vi inte alltid beskrivs som i historieböcker...), att fäbodsmusiken är brudars musik, och grunden till svensk folkmusik.

.....

 

Vi fick höra kulning som var så stark att man rös, Turners ”simply the best” i hårdrockstappning, en ”hyllningsvisa” till Anders Zorn (nakenmålaren!), svenskvariant av Springsteens ”I´m on fire” och mycket mycket mer....

 

Det var en klart upplyftande kvällsunderhållning: att få höra två tantflickor iklädda vackra folkdräkter berätta om fäbodarnas historia, stolta kvinnor som kämpade med familj och djur, snuskiga karlar som förbjöds vara ensamma med djur (enligt lag!). Samantha och Sara, som trots sina väna utseenden med broderier på kläder och rosor på kinder kunde kula omkull över hundra personer och dessutom var de fräcka i mun också! Gött!

 

Nu ska jag skaffa en get, övningskula ute i garaget och förbereda mig inför sommarens flytt till fäbo´n! So long!

 

Jag har tjyvfilmat en kulning från föreställningen, lyssna och njut!
Mer info om ”Sara och Samantha - som Kalle Moraeus junior fast feminister och tuffare” kan du läsa här http://saraochsamantha.tumblr.com/ och där kan du också lyssna på lite bättre klipp..

 

Foto: Märta Thisner, Saga Berlin (www.riksteatern.se)

/Hanna Barck (ord, bild och ljud) 

 

 

 

 

saraochsamantha2

 Sara och Samantha i Fäboland

 

sara och samantha1

 Sara och Samanta uppträder

 

 

 

fablond movi

  Klicka på bilde för att se/ladda ner videon.