smedstorp se

Nytt kök i Smedstorp!

2016-10-18

 
Under vårterminen och sommaren har köket i Smedstorps skola byggts om. Det har blivit jättefint, tycker eleverna i klass 2.


Linda och Martin är våra nya kockar. De lagar alla maten från grunden. Linda har tidigare jobbat på Surbrunnsparken i Ystad och Martin har jobbat på Ystads Saltsjöbad.


Linda och Martin är jätteduktiga på att laga mat.

 

  ugnen1    gronsakskoket 

Martin visa den programerbar ungnen och Linda visar grösaks rummet.

 

Köttfärslimpan med gräddsås och inlagd gurka är god, och moussakan likaså. Till och med potatismos och korv smakar bättre nuförtiden. De vuxna på skolan uppskattar speciellt den otroligt goda och varierade salladsbuffén, tillägger Ingrid.


Även i matsalen har det byggts om. Vi har fått en regnbågsvägg (av kakel) på ena väggen i matsalen och de andra väggarna är nymålade.


Häromdagen var vi i tvåan på studiebesök i köket. Ingen annan än kockarna får egentligen vara i köket när maten lagas, så det var tack vare att det var soppa (som redan var i grytan) som gjorde att vi fick komma och hälsa på. Det finns en jättestor gryta mitt i köket där de kokar maten. När vi hälsade på i köket skulle det bli ärtsoppa (och en ost- och broccolisoppa).


När maten i den stora grytan är färdiglagad, så kan man tippa på grytan så att soppan kan hällas upp i de skålar (kantiner) som ska bäras ut i matsalen.
Linda och Martin berättade att de har ett grönsaksrum där de skalar och river grönsakerna.


De har olika kylskåp för grönsaker och kött. I en kyl fanns maten för hela veckan. Martin visade oss hur man kan programmera ugnen.


De har ett stooort förråd med taco-chips, sugrörsdrickor, mjöl osv.


De har ett särskilt omklädningsrum. De har två skåp vardera: ett för deras privata kläder och ett med deras jobbekläder. De har svarta kläder med kommun-gladan på och en röd scarf runt halsen. Linda har en liten sjalett på huvudet och Martin en liten kock-mössa. Deras förkläden är också svarta.


Mössorna har de för att de inte ska tappa sitt hår i maten.


De har ett litet kontor också, så att de kan beställa mat osv. På en vit affisch har de skrivit upp den här veckans och nästa veckas mat.


Det var trevligt att vara på besök i köket och Linda och Martin var duktiga på att berätta för oss.

 

Text och Foto

Eleverna i klass 2 i Smedstorps skola (med Ingrid A vid tangentbordet).

 

 

vara kockar

 Våra nya kocka Martin och Linda

 

hela ganget framfor kaklet

 Hela gänget framför den nya rengbågs väggen
 i matsalen

 kantiner

 Kantinerna

 

diskskoljen

  Disksköljen

 

 

    kokgrytan        anslagstavlan   
    ugnen2