smedstorp se

Mats Theselius på Orient

2016-07-24

 

Orient har tidigare lockat med soppteater och musik. I år får vi se fåtöljer av designern Mats Theselius.

 

  DSCF4537 DSCF4485 

 

Vi var omkring 100 personer som minglade runt och beundrade fåtöljerna som alla hade samma form men ändå var väldigt olika. Baksidorna på fåtöljerna hade olika mönster utsirade i skinnet medan sitsar och ryggstöd var släta. Mats visade också klassiska engelska herrskor på ett personligt vis.

 

Orient har nu också härliga kläder och sjalar från Indien. Marc har gjort fina bord och en sidebord som finns till salu.

 

Text Karin Pålstam

Foto Håkan Gottberger

DSCF4489

 

DSCF4495


 

spacer

Vernissage på Orient,
Mats Theselius unika skräddarsydda fåtöljer.

 

Fåtöljerna tillverkas en och en och produceras av Mats Theselius.

Delarna som fåtöljerna består av samt monteringen görs lokalt. Bland andra medverkar Bodils tapetserarbod, Virrestad, träsnidaren Carsten Nilsson i Hammenhög och Vilax i Staffanstorp som gör stolarnas stoppningsmaterial.

Fåtöljerna utgår från en och samma grundform som sedan kan varieras på olika sätt, till exempel med eller utan armstöd. Det som ger fåtöljerna dess karaktär är framför allt val av material och bearbetning på utsida och insida. Bland de mest uppmärksammade modellerna finns den till Vita huset, den till Kreml och Norrsken, som står i kronprinsessan Viktorias arbetsrum på slottet.

”Det var i samband med en resa till Texas och mötet med den legendariske bootmakern James Leddy, som jag såg möjligheten att tillverka möbler på samma sätt som cowboystövlar. Man utgår ifrån en grundform, väljer form på tå och klack, och - framför allt - den delen som är mest unik – stövelskaften, som ofta är helt personligt utformade. Jag hade tidigare fått förfrågningar på att göra enskilda fåtöljmodeller, men tvekat inför uppgiften – eftersom det är lika mycket jobb med att ta fram en ny modell vare sig den ska serietillverkas eller göras i ett unikt exemplar. Cowboystövelköret gav svaret!”

”Jag ser hela industriapparaten liksom det hantverksmässigt framställda med dess olika utrycks- och bearbetningsmetoder som en enorm potential, och jag har ofta blandat dem.

När man jobbar med storskalig produktion finns bearbetningsmöjligheter som inte går att tillämpa om man bara ska göra ett unikt exemplar. Då däremot, utgör det handgjorda en enorm möjlighet.

I och med industrialismen har all världens traditionella hantverk blivit utrotningshotade. Jag tror att vissa av de här hantverksmetoderna skulle kunna räddas om de gick att flytta över till andra områden. Ett exempel på det är stolen till Vita Huset, som skulle kunna kallas för en ”urban cowboysadel”.

 

Arab

 

 

 

Mats porträtterad med Erik Erlandssons fåtöljer, klädda med skinn från två av hans prisbelönta arabhästar som Mats formgav till Eriks två döttrar Erika och Gunilla. Flera av medaljerna som hästarna vunnit finns infällda i fåtöljernas armstöd.

 

 

 

Vita Huset: Tillverkades i samarbete med vita husetsadelmakaren John H Simon och silvergravören Dale Harris. Stolen överlämnades som en gåva till Vita Huset av Volvo, Hasselblad, Ekman & Co, Mölnlycke och Chalmers i samband med den amerikanske presidentens Sverigebesök i Göteborg våren 2001.

 

 

 

 

rod skinn

 

 

 

 

Red neck: Fåtöljens utsida är sydd av bootmaker James Leddy. Mönstret har karaktär av cowboystövelskaft. Stolen har visats offentligt då Lotta Bromé satt i den i tv-rutan då hon var årets julvärd 2003.

 

 

 

 

 

kreml

 

 

 

 

 

Kreml: Fåtöljens utsida med det ryska statsvapnet dubbelörnen är utförd i guldtrådsbroderi, applikationsteknik och maskinbroderi på röd sammet. Snidade armstöd i päronträ. De ciselerade silverdetaljerna samt benen är doppade i guld. Fåtöljen tillverkades 2002 i samarbete med hovjuvelerare W.A.Bohlin.

 

 

norrskenNorrsken: Utsida i nävertyg i dubbel jacquardteknik av Uddebo väveri. Armstöd av masurbjörk. Flera olika sorters stansade snökristaller i silver pryder armstödens infästning. Fåtöljen överlämnades som en gåva till svenska staten 2005 och står i kronprinsessan Viktorias arbetsrum på kungliga slottet.

 

 

 

För kontakt- Elisabet Carlberg 070-4688252
Adress: Orient
Tjustorp 1304
273 98 Smedstorp