smedstorp se

Kosläpp på Larsbo

2016-05-25

 

Familjen Danielsson på Larsbo bjöd fredagen den 13 på en av vårens populära traditioner, kosläppet. Mycket folk hade kommit i det vackra kvällsvädret, både från när och fjärran, för att beskåda de ystra korna och kanske framförallt, se kalvarnas första möte med den fria naturen.

 

De äldre erfarna kossorna visste vad som var på gång, de stod redan samlade vid den stora grinden och väntade på att Christer skulle öppna grinden.

 

 DSCF1473  DSCF1517

 

Så  äntligen slogs grinden upp och de första djärva korna tog några trevande steg ut i hagen, stannade upp, kände lite på försiktigt på backen med klöven. Sparkade upp lite damm och jord, konstaterade att det var helt OK och satte full fart ut, varpå resten av korna och kalvarna vågade ge sig ut med språng.

 

Många ystra språng blev det, då och då även rusningar än hit och än dit i hagen. Vintervistelsen i ”laggårn” verkade ha varit harmonisk, med få gräl korna emellan.
Det brukar annars vara en hel del stångande korna emellan när de kommer ut i friheten, men i år såg jag bara en liten skärmytsling.

 

När vi fått vårt lystmäte på kosläpp stod Berit beredd, med två medhjälpare, att servera grillad korv, vilket blev mycket uppskattat.

 

Text och Foto Hkan Gottberger

 

 

 

 

DSCF1428

 

 

DSCF1438

 

 

 

 

 

 

 DSCF1442  DSCF1448  DSCF1485
 DSCF1491  DSCF1492 DSCF1528 
 DSCF1523