smedstorp se

I dag är ingen vanlig dag, för det är ledens femårsdag, hurra hurra hurra!

2016-05-19

 

Den 14e maj var det dags att gratulera Gårdlösaleden som fyllde fem år! Byalaget i Smedstorp hade planerat ihop ett helt dagsprogram, och det hela startade med en samling vid magasinet klockan tio.

 

 hakan 1  hakan 2


I Magasinet stod Håkan Gottberger och visade upp ett bildspel med fin musik, där man kunde se hur det gick till när leden “föddes”. Det var mycket grönt, och stundtals såg det ut som om “byggarna” befann sig i en regnskog där de byggde spänger, sågade träd och röjde buskar. Eftersom bildspelet var fem år gammalt så var det också extra kul att känna igen ansikten från byn, där, speciellt barn, hade ändrat sig väldigt mycket. Då märker man att tiden går, även om fem år i andra sammanhang känns som om det vore ett halvår bort…

 

Läs vidare...

Efter bildspelet och ett välkomsttal av Per-Åke Edstrand så fick man ta sig en karta, en tipsrundelapp, en krysslista med fåglar som tidigare setts längs leden och en godispåse (om man var barn). Sedan satte ett gäng av österut, med guide, och hade ett första stopp hos Tor Kvarnbäck, där de fick lära sig mer om fåglar. Den andra gruppen, som gick västerut, fick istället ett första stopp i Marietorp, där Bo och Ella stod och grillade korv och serverade kaffe till UTSVULTNA vandrare! Jag själv stod i kohagen, i naturreservatet, och försökte fånga in folk mellan korven och kaffet för att ge dem en miniguidning i hävdgynnade växter.

 

Om man inte orkade gå hela vägen (leden är trots allt tolv kilometer lång) så kunde man få åka traktor och vagn med Christer Danielsson som körde fram och tillbaka mellan Marietorp och stationen - väldigt populärt!

 

En sammanfattning av dagen blir; behagligt väder (inte en droppe regn!), goda korvar, fin planering av byalaget och många nöjda vandrare!

 

Läs mer om leden, dess sträckning, bygget, sevärdheter, sponsorer osv på den här sidan http://smedstorp.se/index.php/garlosaleden

 

Text: Hanna Barck

Foto Klicka på resp. bild

 

 

 

 

maria 1

 

maria 2

 

maria 3

 

   Fler fina bilder, klicka på dem för störe bild

 

Blommande hagg  Jungfrulin   Mandelblom  Ornbraken
 maria 4 maria 5  maria 6  maria 7 
 maria 8 maria 9  hakan 3