smedstorp se

 

Invasiva främande arter

2019-02-01

Den 29e januari var det informationsmöte om invasiva främmande arter i Medborgarhuset. Ett femtiotal personer från byn, och lite utanför, hade kommit för att lyssna på två timmars trollbindande skräckhistorier om den mänskliga tvättbjörnen, den otäcka kudzun, den mindre men minst lika otäcka parksliden, sprättande jättebalsaminen, brännande jättelokan (och hur den skiljer sig från björnlokan), kvävefixerande blomsterlupinen, den än så länge tämligen anonyma sidenörten, akvarierymlingen smalvattenpesten, taggarnas ros vresrosen och den stinkande gula skunkkallan bland andra. 

 

2015 kom det en EU-förordning om att alla medlemsländer skulle se till att “hålla koll” på ett visst antal, närmare bestämt 49 stycken, invasiva arter. Nio stycken av dessa har vi i Skåne och som ett led i detta startades ett Leaderprojekt upp i september 2018 där man i en förstudie skall samla in information om dessa arter, var de finns och eventuella åtgärder för att få bort dem. Projektet håller på till maj 2019 och efter det är det förhoppningsvis tänkt att åtgärder ska kunna tas för att bekämpa arterna. Med på mötet var, förutom projektle(a)daren Erik Rosenblad, Cajza Eriksson från Länsstyrelsen som höll i fakta om alla de olika arterna, och kommunekologerna från Ystad, Simrishamn och Sjöbo (Tomelillas hade fått förhinder). Att kommunerna behöver samverka över gränserna är en nödvändighet för att kunna bekämpa många av arterna, jättelokan sprider ju gärna sina frön via vattendrag till exempel, så det enda som fattas nu är, som vanligt, pengar! 

 

Det som togs upp på mötet var först och främst definitionen av “invasiva främmande arter”, dels fakta om olika växter och vad man själv kunde göra för att förhindra spridning och utrota växten. Kompostera aldrig växtdelar, förslut i påsar och släng i brännbart på återvinningscentralen! 

 

Har DU någon av nedan nämnda växter hemma i trädgården, sett på allmänningar eller ute i skogen när du gått promenad? Hjälp gärna till att samla in fyndplatser genom att gå in på hemsidan www.invasivaarter.nu  och rapportera in fyndet, gärna tillsammans med ett mobilfoto. Det finns också en facebooksida som heter https://www.facebook.com/samverkaninvasivaarter/  där man kan ställa frågor (Varför är inte kirskål med som invasiv art? Lupinen måste väl vara inhemsk om mormor hade den i trädgården?), diskutera bekämpningsmetoder eller svära över parksliden som kommer igen år efter år efter år... 

 

 

jätteloka1

  Brännande Jättelokan  

vattenpest1

 

Smalvattenpeste

vattenpest 2

 

 

 

skalle

PARKSLIDE
JÄTTEBALSAMIN
JÄTTELOKA
SMAL VATTENPEST

 

Text: Hanna Barck

Alla foton kopierade från den virtuella floran.

        http://linnaeus.nrm.se/flora/welcome.html 

 

 

 

 

parkslide 1

 

parkslide2

     Parksliden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  jättebalsamin 1

   Sprättande Jättebalsaminen

 

jättebalsamin 2

 

  Sprättande Jättebalsaminen