smedstorp se

 

Invigning av mountainbikelederna

2018-11-07

 

Den 13 e oktober var det dags för invigning av de tre nybyggda mountainbikelederna i Smedstorp. Vädret var alldeles fantastiskt, med en strålande sol, t-shirtvärme och höstfärger på träden! Klockan tolv var det samling, och vid idrottsplatsen var det en lång ringlande kö av superhungriga cyklister som ville trycka i sig en grillad korv innan dess att invigningen av banorna och den krävande cyklingen skulle äga rum. Per Illerhag, en av eldsjälarna till projektet, dagens grillansvarige och dessutom brandman(!) stod och vände korvar så det stod härliga till. Humöret var på topp, korvarna smakade bra, äppelmusten flödade och lotter köptes och vecklades upp med stor iver. Själv vann jag en cellofaninslagen senapsvinst med kumminknäcke och rycktes snart med i den lite uppsluppna stämningen. En halvtimme kvar till klippning av cykelslang och den officiella öppningen av banorna, nu gällde det att ha is i magen och vänta de sista minuterna. Nä, det gick inte. Några av de rutinerade cyklisterna som kommit inresta från väldigt långt bortifrån och som stått och testat både trampor och handbromsar på parkeringen i säkert en halvtimme klarade inte av att hålla sig längre, de var tvungna att tjyvcykla bort till banorna och “kolla lite”...eventuellt att de testade en sväng och gupp också men sen var de snabbt tillbaka och låtsades som ingenting. 

 

Så, klockan blev ju ett till slut och den säkert hundra man starka folkmassan drog sig bort mot banorna i skogen. Boel Marie Larsson invigningstalade tillsammans med Gael Joly och Fredric Piper, där vi fick höra om hur föreningen under ett års tid, med mestadels ideella krafter, har grävt, krattat, dragit sly, byggt hopp, svängar, gupp och hinder. Föreningen som håller i styret är MTB Österlen CK, som tillsammans med Stiftelsen Skånsk MTButveckling, förvaltar banorna i Smedstorp. 

 

Efter talet blev det en trumpetfanfar och Gael klippte slangen, först ut i svängarna var en hel hoper med barn från byn, och se´n stod femtio vuxna människor beredda med vad de INTE kan ha satt på sig utan att snackat ihop sig om innan! Alla hade sportig hjälm, ännu sportigare glasögon, skor med remmar, cykelbyxor och neonfärgade jackor! Ja jisses, vad snabbt det skulle cyklas! 

 

Tre olika banor har byggts i skogen. En blå så kallad “singeltrack” utan större svårigheter på 998 meter. En röd också denna en “singeltrack” på 1100 meter, tekniskt krävande och jobbig - går både upp och ner. En grön, 495 meter, en bred bana med enkla och roliga hinder. 

 

Alla banorna testades under dagen och alla, ja faktiskt alla, cyklisterna verkade nöjda efter provcyklingen. Lite senare på dagen såg jag ännu fler cyklister ta sig till banorna, fastän nu med fladdriga byxor och cyklandes på hojar utan dämpning. Det verkade fungera det också, enligt MTB Österlen CK´s hemsida är det enda som behövs en hjälm och en cykel! 

 

Nästa stora projekt blir att få till en pumptrack i Smedstorp, den beräknas påbörjas i mars eller april nästa år. För att den ska bli gjord snabbt och lätt går det bra att engagera sig i föreningen. Gillar du att cykla, fixa med banor eller bara vill stödja föreningen, så går det fint att bli medlem! Kolla in på föreningens hemsida http://www.xn--mtbsterlen-gcb.se/ eller deras facebooksida.

 

 

Foto:Håkan Gottberger

Text :Hanna Barck

 

 

 

 

 

 

MTB 2

 

 

MTB 9

 

 

MTB a

 

 

MTB b 

 

 MTB 7   MTB 8   MTB c 
 MTB 5    MTB 6 
  MTB e   MTB d