smedstorp se

Masker på Orient

2015-12-13

 

Strax är det dags att kränga på sig den där deformerade pappaktiga saken med pålimmade bomullstussar som skrämmer vettet ur alla barn (och en del vuxna) och du kanske känner att “det där med masker” det kan jag vid det här laget (efter 40 jular med samma mask). “Har man sett en så har man väl sett alla”, men ICKE! Just nu har Galleri Orient en utställning med Smedstorpsbon Annika Mattssons masker, och utställningen kommer att pågå helgerna fram till den 20e december.

 

 IMGP9742 IMGP9745 IMGP9731

 

Den första masken jag fick syn på när jag klev innanför porten på Orient var Annikas egen dödsmask (se fotot med Annika) och hon berättade att man förr i tiden, om man var riktigt rik, kunde få en dödsmask gjord efter sitt ansikte. Denna mask användes som ett slags porträtt, och dödsmaskerna ersattes senare av just fotografier.

 

En av de äldsta dödsmaskerna man känner till är den egyptiske faraonen Tutankhamons mask som tillverkades för cirka 3 300 år sedan!

 

För att tillverka en mask måste man först göra en lerform, för Annika tar denna form mellan tre veckor och tre månader att modellera fram, och sedan kan man använda denna lerfigur för att stöpa formen som ligger till grund när man arbetar fram maskerna, som görs i papier maché. Beroende på vad “grundmasken” behandlas med så blir den mer eller mindre väderbeständig, och hållbar. När masken fått sin färdiga form och hårdhet dekoreras den och masken får sitt unika uttryck.

 

Vidare i utställningen finns portalmasker, som kan sättas ovanför porten, och som beskyddar husets invånare. Enligt Annika är en av portalmaskerna en avbild av det allra första fotot som togs på henne, ni får själva gå dit och lista ut vilket det är!

Dödsmasker, portalmasker, kossor!, små narrmasker till barn, teaterlika masker och maskerad dito. De finns i de flesta varianter, och till de flesta kunderna, både till dekoration och maskerad.

 

Att bara titta på utställningen i sig är fint och underhållande, men att få Annika som guide var som att gå på en intressant föreläsning om maskernas historia! Hon berättade med inlevelse om Comedia dell´art som var en slags teaterform som uppstod i Italien i mitten av 1500-talet. Personerna i teatern hade givna roller, som var ständigt återkommande, och som gestaltades med specifika masker så att de skulle kännas igen. Doktorsmasken “Ill Dottore” med den långa fågellika näbben känner ni helt säkert igen när ni ser den, och har ni tur får ni en förklaring till varför den ser ut som den gör.

Se till att gå dit medan Annika är där, lördag till söndag, 11-17, denna helgen och nästa!

 

Undrar du vad Annika har för bakgrund, om hon gör nå´t mer än masker, var hon bor? Klicka på länken så kommer du till ett tidigare reportage från hennes ateljé!


Text Hanna Barck

Foto Håkan Gottberger

 

 

IMGP9726

 

IMGP9734

 

IMGP9737

 

IMGP9733

 

IMGP9735