smedstorp se

 

Grantändning

2015-11-29

Grantändning i Smedstorp 28 november, julen är nära!

 

Efter regn kommer solsken och så även idag. Lagom till klockan tre upphörde regnet och solen sken i kapp med Evald Faxheden och det dryga hundratalet personer som samlats när julmarknaden inleddes.

 

Återigen hade ett antal frivilliga eldsjälar i samarbete med byalaget och bygdegårdsföreningen möjliggjort en eftermiddag med stor gemenskap och värme. Stort tack till Christer Danielsson som med bravur rattade sin hyttlösa traktor runt Smedstorps gator bogserande såväl barn som vuxna. Ewa-Lena med döttrar och Gun Faxheden stod för utskänkande av tre sorters glögg och pepparkakor, smakande lika gott som alltid. Klass sex från Smedstorps skola samlade ihop pengar till klasskassan genom att fresta med olika sorters hemlagat snask, ett antal andra stånd sålde övriga julattribut och hjärtbarnsföreningen sålde lotter.

 

 DSCN9935  DSCN9921

 

Stämningen är på topp då klockan slår fyra och pulsen på torget höjs ytterligare då glöggökarna tar ton. Ett antal herrar i de övre tiotalen som med sina bastoner sjunger ett antal julsånger. Plusgrader och mulet och hej tomtegubbar, aldrig kan känslan av skånsk jul vara mer påtaglig. Sedan, rytmen intensifieras och nu blir det dans kring den vackra granen som smyckats bl a med hjälp av förskoleklassen på Smedstorps skola.

 

Efter ett par danser dyker plötsligt två stycken tomtar upp med varsin kasse och de yngre barnen blir lite lätt distraherade. Jodå, mycket riktigt, efter avslutad dans blir det utdelning av gottepåsar och ivriga barnahänder river i de vackra påsarna efter gottorna. Så börjar festen trubbas av, små barn bärs hemåt och de sista korvarna på grillen slukas av en hungrig glöggök. Till sist är det bara granen kvar på torget, vackert lysande förkunnande om den högtid som strax är här.

 

Text Joakim Roswall
Foto Håkan Gottberger

DSCN9917

 

IMGP9566

 

DSCN9859

 

DSCN9889