smedstorp se

 

SNART är det JUL

2014-11-30


På med vindbyxor och varm halsduk och jacka och mössan ner över öronen – det är en kall eftermiddag men solen skiner och vi är på väg till Årets Grantändning (hos Gunvalds) en härlig tradition för stora och små.

 Julgran15a Julgran14a Julgran13a

 

Barnen får åka en runda i byn och i år var det inte bara en hästkraft som drog den glittersmyckade vagnen  utan 36 st som sitter under huven på Christer Danielssons Bolinder Munktell.  Christer sken ikapp med både barnen och solen.

 

Här vankas det glögg till liten och stor – är man hungrig så har Idrottsföreningen Grillen igång och visst smakar det bra med en välgrillad korv.

 

Sjätteklass sålde hembakat både bröd och kaka så jag passade på att köpa några påsar saffransskorpor – jag tror att deras bord blev tomt så förhoppningsvis fick de en bra förstärkning till sin Skolresekassa.

 

Lotterier där man kan vinna både kaffe och prylar fick mig att öppna börsen. Nitlotterna tog jag så någon annan fick ta vinsterna. Julkransar och hemsydda saker fanns också att köpa.

 

Så var det dags – Evald tände ljusen i granen – Per-Åke Edstrand hälsade på Byalagets vägnar alla hjärtligt välkomna till denna trevliga tradition.

 

Och så kom manskören ”Glöggökarna” som tog ton och sjöng de fina julvisorna som vi alla känner igen – och alla stora och små samlades runt granen och dansade in julen. Tomten kom på besök med en säck full med gottepåsar som han delade ut till barnen – en del lite avvaktande och andra mera modiga.

 

Det är en trevlig början på julen och lite frusen går vi hemåt i vintermörkret. Månen skiner och i många fönster lyser adventsstjärnor och ljusstakar.

 

Text Monica Edstrand

Foto Kristina Erksson

 

 

 

Julgran12a

 

Julgran02a

 

Julgran06a

 

Julgran17a