smedstorp se

 

Förskolan finemang

2013-06-05

 

Nu har barn och personal flyttat in i Smedstorps nya förskola, som ligger i anslutning till skolan, förbunden med en glasad gång.


När vi skrev förra artikeln i november var byggnaden under uppförande, och vi kunde förstå alla fördelar med förbindelsen till skolan och fritids och alla positiva möjligheter det innebär, men vi kunde inte ana att det skulle bli så FINT.
Byggnaden andas lugn och harmoni, den har ett fantastiskt ljus med sitt rundade väggparti i glas, alla lanterniner och stora fönster, det är en byggnad där både barn och personal har stora ljusa ytor och en inspirerande och behaglig miljö. Det märks att alla på förskolan trivs, det är en lugn och skön stämning trots att alla barn är i full gång, de leker och har en massa olika aktiviteter för sig när vi är där.

 

På måndag den 10 juni är det officiell invigning med inbjudan till allmänheten för titt-in mellan kl. 14-18 och då har ni chansen att se hela härligheten. Förskolan är verkligen värt ett besök!

 

På invigningen kommer förskolans nya namn tillkännages, som röstats fram av barn, personal och föräldrar. De har valt mellan sju olika kombinationer av namnförslag, där även de två avdelningarna får namn.

 

En annan spännande sak som händer på invigningen är att de permanenta utsmyckningarna avtäcks och visas för första gången.
Konstverken är utförda av barnen själva under handledning av Annika Mattson, konstnär och pedagog på Bildkonstskolan i Tomelilla Konsthall.
Hon har stor erfarenhet att arbeta konstnärligt med barn här i Tomelilla, på Bildkonstskolan och i workshops. Varje år har Bildkonstskolan en uppskattad utställning på Konsthallen . "Jag tror jag träffat alla barn här i kommunen. Under en serie workshops förra året hade jag 750 ungar att jobba med" berättar Annika, som går runt bland barnen och kommenterar och diskuterar barnens alster, berömmer komposition och färgval och ställer frågor som stimulerar fantasin och uppmuntrar kreativiteten. Man måste också beakta de olika åldersgruppernas förutsättningar, även 1-åringarna har deltagit i skapandet, då måste man tänka utifrån en ettårings horisont när man planerar konstverket. "Man kan ha en vision om hur man kan göra detta, men barnen målar hur de vill, konstverken har ett eget liv och dynamik, så man vet aldrig var man hamnar till slut".
Annika berättar hur hon tänkt inför uppgiften att samordna kraften skapandelusten hos 37 barn i olika åldrar, men det kan vi inte berätta här, eftersom konstverken ska avslöjas först på invigningsdagen.

 

Utsmyckningen är ett samarbete mellan många engagerade, förutom barnen, Annika och förskolans personal, har rektorn på skolan - Ulrika Ahlin, Konsthallens chef - Kristin Svensson och slöjdläraren på skolan - Zuzanne Ljungblad, bidragit på olika sätt.

 

Alla barn och personalen på förskolan hälsar er välkomna den 10e juni kl14-18,

vi ses då!

 

 

Text Elisabet Carlberg

Foto Kristina Eriksson

Förskolan

 

 Promenad i glasgången

 

 

 

 

 

 

{besps}2013/0605-forskola|width=600|height=400|ctrls=0|{/besps}