smedstorp se

 

En Skolklass berättar

2013-04-20

 

Smedstorp ligger på Österlen med nära till naturen och omvärlden. I Smedstorps by finns bl.a. tågstation, lanthandel, skola, förskola, olika företag och ett friluftsbad. 

 
I Smedstorp har vi en tågstation. Det är smidigt att ha tåg i byn, då man lätt kan ta sig någonstans själv. Tåg är bra att åka om man inte vill eller kan köra bil och det är mer miljövänligt än att köra bil. Man kan lätt ta sig till bl.a. Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Malmö. Det är bra för om du är själv blir det billigare och är väldigt smidigt!

 

image001

image003

I Smedstorp har vi ett friluftsbad. Det är ett trevligt bad med kiosk, minigolf, fotbollsplan, trampolin och rutschkana. Det finns många alternativ för att ha en rolig eftermiddag. I kiosken finns det glass, godis och lunch alternativ. Det finns en barnbassäng bredvid för små barn. Badet ligger bakom skolan och förskolan i centrala Smedstorp.

 

 

I Smedstorp finns en skola, med en förskola bredvid. Det är en stor skolgård med mycket att göra. Till exempel så kan man gunga, spela fotboll eller Kung Adel. På skolan går klasserna F – 6. Det är små klasser, vilket är bra. All personal och alla elever har en bra gemenskap på skolan. Vi ska få en ny förskola i Smedstorp som ska vara klar våren 2013. Den byggs i anslutning till skolan och skolan hoppas att samarbetet ska utvecklas mer i och med närheten.
 

image005   image007

 
Vi har vacker natur här i Smedstorp. Gårdlösaleden ligger i utkanten av Smedstorp. Det tar ungefär 2 timmar att gå leden, den är 12 km lång. Där finns lite minnen sen förr, så som gamla gravar och gamla stenbrott. I slutet av leden finns det en groddamm. I början och i slutet finns det ett vindskydd med grill och sittplatser. Ta gärna en tur en fin vår eller sommardag och bara njut av den fina naturen.

 

image009   image011

 

Smedstorps lanthandel är en liten affär som drivs av en familj. Lanthandeln ligger mitt inne i byn. Den är inspirerad av gammeldags inredning. Vi tycker att detta är en lagom liten affär, med det mesta inom livsmedel. De som äger det är väldigt trevliga och hjälpsamma. De har väldigt fina presentsaker som man kan få hjälp att slå in i fina små paket. Det finns även en liten secondhand hörna i butiken. Hoppas ni gör ett besök.

 

image013

Det finns en frisörsalong som ligger mitt i byn,
den heter Titt-in. Hon klipper väldigt fint och
där finns även många hårprodukter.
Det är trevliga människor som jobbar där.
Vi tycker att detta är en lagom och bra
frisörsalong att klippa sig i.

   

Smedstorp kök gör väldig fina och välgjorda kök. De är lämpliga till olika slags familjer. De finns i alla prisklasser. Det är en väldigt mysig liten fabrik. Gör ett studiebesök för de visar gärna runt och berättar om de olika slags kök som finns. De har även inredning till köket så som dörrknoppar, dörrhandtag och kakel m.m.


Kebab är ett byggnads företag som ligger i Smedstorp. Det är Kebab som bygger den nya förskolan i anslutning till skolan i Smedstorp.

 

 

image015     Skrivet av klass 6 på Smedstorps skola.