smedstorp se


Det Gamla Bryggeriet Blommar Igen   

2009-08-13


En smal port leder till ett blommande paradis

 

baker 14
Per o Margareta vid sittplatsen under lönnen

 

baker 8
Trädgården är mycket välbesökt året runt

 

baker 18
Grodorna har själva hittat till sitt paradis

 

baker 11
Guldfiskar och näckrosor trivs i dammen

 

baker 9
Trädgården är skapad utifrån den gamla lönnen

 

baker 6
Den upphöjda planteringen skapar volym

 

baker 21
Fjärilarna lockas till alla blommor

 

Bakom en anspråkslös träport på Storgatan gömmer sig en av Smedstorps vackraste trädgårdar. Redan den lilla planteringen vid sidan om porten skvallrar om att ägarna har stort intresse för trädgårdsodling och dessutom osedvanligt gröna fingrar och kreativ förmåga. Per Baker, som är konstsmed, har sin verksamhet inrymd i gårdshuset och skylten vid gatan bjuder in smides- och designintresserade till galleriet. Föga anar man att där också finns en fantastisk trädgård! Margareta och Per kom till Smedstorp för 10 år sedan och har sedan dess arbetat med huset och trädgården. Resultatet är slående och idag hämtar många besökare inspiration från Gamla Bryggeriets trädgård. Beslutet att öppna trädgården för intresserade var inte svårt eftersom Margareta och Per märkte att deras brinnande hobby var till så stor glädje för andra. 

Per som utbildade sig till trädgårdsmästare i Danmark kan det mesta om praktisk trädgårdsodling och beskäring. För Margareta däremot är trädgårdsodling en relativt ny passion. Hon är mycket mer estetiskt inriktad, växterna skall passa ihop när det gäller färg, form, höjd, och bladens struktur så att de bildar en harmonisk helhet. Trädgården skall dessutom se bra ut oavsett var man än befinner sig i den. 

Den gamla lönnen blev den givna utgångspunkten för hela trädgårdens planering men ansågs vara för hög. Det var helt otänkbart att fälla den fina lönnen så Per bestämde sig för att skära ner trädet till en storlek som passade till den lilla trädgården. Han hade nog aldrig kunnat föreställa sig att han vid 60 års ålder skulle klättra i ett så stort träd och dessutom tycka att det var jättekul. 

Per hade aldrig tidigare anlagt en trädgård, än mindre Margareta, och de kunde inte ana hur mycket arbete det skulle bli. Förarbetet blev omfattande; mycket läsning i trädgårdsböcker, många planeringssamtal med varandra och många skisser på pappret. Det första året gick de bara omkring och tänkte hur de ville ha det och var sittplatserna skulle vara. De studerade hur solen flyttade sig vid olika tider på dagen och de funderade på hur de skulle få volym på den ganska platta ytan som de hade till förfogande.

Till sist kom de överens om att anlägga en prydnadsträdgård med många växter och en damm. De ville också ha en sittplats under trädet där dammen skulle ligga eftersom det visade sig vara den enda platsen i trädgården med morgonsol. Margareta och Per ville ha så mycket variation som möjligt på en liten yta, därför planerades flera små rum med olika teman. Det skulle ge en känsla av att trädgården är större än den egentligen är. De ville ha många blickfång och vackra arrangemang som skulle locka till att man stannade upp och samtidigt göra vandringen i trädgården mer spännande.

Per började gräva ut för dammar, bäck och vattenfall. Den uppgrävda jorden användes till stenparti kring dammen som då hade en perfekt grund bestående av byggavfall från renoveringen av huset. Att anlägga ett upphöjt stenparti kring dammen var också ett sätt att få mer variation, volym och höjd utan att behöva vänta tills buskar och perenner har växt till sig. Fuktkänsliga stenpartiväxter skulle också trivas i den väldränerade jorden och klara vintern mycket bättre.

För att ytterligare förstärka intrycket av höjd och volym tillverkade Per växtställningar av rostigt järn. Dessa järnkonstruktioner fungerar som stöd för klematis och vintertid bildar de dekorativa skulpturala accenter i trädgården. Från början hade Margareta bara några få plantor klematis men nu har samlingen hunnit växa till närmare 40 olika sorter. Hon är speciellt förtjust i just klematis därför att de uppvisar så stor variation i färg och form och för att man kan ha full blomning från tidig vår till sen höst eftersom det finns både tidigt och sent blommande sorter.
Klematis har dessutom en enorm växtkraft och kan snabbt täcka en ställning. Bergklematis och skogsklematis visade sig vara riktiga snabbväxare.

Margareta sätter ofta två eller flera klematisplantor med snarlika nyanser i samma ställning för att det ger en raffinerad effekt. Hon tipsar om att det också går alldeles utmärkt att använda klematis som marktäckare. Margareta säger att hennes samlarmani bara har börjat och att hon inte har några problem med att få plats med många fler sorter i trädgården. 

En trädgård har olika liv under året och Margareta har tagit tillvara de möjligheter som finns för att få spänning och variation alla årstider. Under hösten lyser Bakers trädgård av höstglöd och på vintern är den gröna kontrasten från alla vintergröna växter viktig och skapar variation när snön faller. Några av Pers höga järnkonstruktioner är upptill formade som korgar och används till exempel för att lägga i äpplen till fåglarna eller mossa som skapar lite liv vintertid. När snön har fallit framträder trädgårdens grundform med stenarna, gångarna och den frusna dammen mycket skarpare och då är det själva formen som gör trädgården spännande. Den lilla ängen i hörnet av trädgården har en viktig funktion att fylla vintertid då fåglarna samlas i flockar och finner blomsterfrö att livnära sig på. 

Från början hade paret Baker inga som helst planer på att anlägga en visningsträdgård. De ville i första hand ha en vacker inramning till Pers galleri med konstsmide; trädgården skulle bli en del av totalupplevelsen och en plats där de kunde koppla av eller bara njuta. Men ryktet om den vackra trädgården spred sig och allt fler besökare kom för att se just trädgården.
För Margareta och Per har denna spännande ”trädgårdsresa” inneburit många nya erfarenheter och de är stolta över att ha åstadkommit något som även andra människor uppskattar.

−Att ha en visningsträdgård ger oss mycket glädje och vi delar den gärna med andra, säger Margareta, och man förstår att hon redan tänker på nya projekt för de 600 kvm som omgärdar Smedstorps Gamla Bryggeri.

 

Några av Margarets Tips 

 Belys trädgården. Den blir magisk nattetid med rätt belysning.
Höj rabatter. Det sparar på ryggen.
Plantera växter som drar till sig bin, humlor och fjärilar.
Sätt upp fågelholkar. Fåglarna tar hand om många larver.
Gå många korta ogräsrundor dagligen!

baker 1
Per skapar spännande stålkonstruktioner för
Margaretas alla älskade klematis

 

För aktuella öppettider av trädgården och galleriet besök
www.bakers-designsmide.com

Vill du läsa mer om Gamla Bryggeriets trädgård så kan du läsa Drömhem & Trädgård 
nr 10/2009 som finns i handeln just nu. 
Där finns vackra bilder i tidskriftsformat. Det är bara att njuta!

 

Foto Håkan Gottberger
Text Anneli Noren Asker