smedstorp se


Grannarna på Gökottevägen  

2008-01-17

 

 

 

  

Att köpa hus och flytta till Österlen har varit populärt i decennier. Många inflyttare kommer från större städer och det man längtar efter är havet, åkrarna och fälten. De fria vidderna. Det kan vara drömmen om en kringbyggd gård eller en gammal fiskarstuga i byarna längs kusten. Det finns många anledningar att flytta till Österlen men vad är det som förenar de människor som idag väljer att köpa hus i en by 11 km från havet? Vad har Smedstorp som andra byar, 11 km från havet, inte har?

I några artiklar i Ystad Allehanda har vi kunnat läsa om Smedstorps förvandling sedan järnvägen rustades upp och om tåget som nu stannar 12 gånger varje dag – i vardera riktningen. Den plötsliga närheten till Malmö och Köpenhamn är naturligtvis ett stort plus, likaså expressbussen till Lund. Men kan det vara enda anledningen till att grannarna på Gökottevägen valde att bygga nytt i Smedstorp?
Nina och Mathias Richter kom till Smedstorp redan 1991. Flytten gick från ett timrat hus i skogarna kring Upplands Väsby, strax utanför Stockholm. Precis som många andra upplevde de trafiksituationen som outhärdlig.
– Köer till arbetet, under arbetet, från arbetet, till posten, till affären … Vi fick helt enkelt nog, säger Nina.

Efter ett intressant tips om ett hus till salu och övertygande argument om en bra arbetsmarknad ställdes kosan söderut. Nina, som är från Norrland, hade aldrig varit i Skåne tidigare men blev precis som Mathias helt betagen av det öppna landskapet. Drömmen om ett lugnare tempo uppfylldes då de hittade den gamla gården med stort renoverings-behov i Smedstorp. 16 år senare är de fortfarande kvar i Smedstorp, men sedan maj förra året bor de i ett modernt nybyggt hus på Gökottevägen.

– Den sista tiden på gården var arbetssam, säger Nina. Barnen hade börjat flytta hemifrån och med Mathias arbetsskadade rygg var det svårt att hålla djur och underhålla byggnader. Men vi ville bo kvar i den lilla byn på landet med järnväg till Malmö och Köpenhamn, lanthandel och skola, konstaterar hon.

Det var inte så svårt för Nina och Mattias att, efter år av renoveringsarbete, besluta sig för att köpa ”nyckelfärdigt” när det fanns tio byggklara tomter till salu bortom idrottsplatsen.
– Vi valde tomten längst ut på gatan, med utsikt över skog och åkrar.
Efter en spännande tid med mycket funderingar över val av tegel, takpannor, färgsättning, tapeter och golvmaterial gick flyttlasset från den södra änden av Smedstorp till den västra i maj 2007.
– Vi var lite nervösa över vad vi skulle tycka, tänk om vi inte skulle trivas, om vi inte skulle tycka att utsikten var lika bedårande som den vi hade innan? Hur skulle vi uppleva att folk plötsligt promenerande på gatan utanför huset? Men vi hade inte behövt oroa oss för vi trivs jättebra i det nya huset, utsikten kan vara underbar med rådjur som tittar fram i skogsbrynet eller en ny liten kalv i kohagen, folk som passerar och vinkar eller stannar till och pratar bort en stund. Vi ser med spänning på hur vårt nya villaområde börjar växa upp och ta form och är förväntansfulla över vilka människor som kommer att flytta in, avslutar Nina.

Louise och Tommy Sandström från Stockholm hade under några år funderat på att flytta till Österlen då de under en långresa till Venezuela 2006 av en slump träffade Nina och Mathias som planerade att bygga nytt hus i sin hemby Smedstorp. Louise och Tommy hade tidigare tittat på hus i Skillinge och Lövestad och även hyrt ett hus i Hjälmaröd under ett par år. De blev lockade av tanken att bygga ett nytt hus i ett område som var under uppbyggnad.

– Det kändes plötsligt så självklart, säger Louise. Jag har ju mina rötter här. Farfars far kom till Österlen och köpte en bit av Ingelstagården vilken de sedan ändrade namn på till Nygård och som senare blev Gårsta. Därifrån flyttade min farfar Conrad till Domaregården som idag används som kafé på Hammenhögsfrö. Där i trädgården finns fortfarande stenen med min farfars inskription kvar. Min farbror Rutger blev kvar på Gårsta och nu ligger mina föräldrar på Östra Ingelstads kyrkogård, berättar Louise.

Tommy tycker om att spela golf. Hans kusin och några barndomsvänner har köpt ett B&B i Kverrestad. De spelar gärna golf tillsammans och trakterna kring Smedstorp erbjuder flera fina banor. De uppskattar också det fantastiskt fina friluftsbadet mitt i byn som drivs ideellt av idrottsföreningen.
Louise låter övertygande när hon säger att det kändes så rätt för dem att flytta till Smedstorp som har bra kommunikationer och nära till havet och hur underbart det är att äntligen få uppleva lugnet som de har saknat under alla år i Stockholm.

Louise och Tommy köpte tomten i slutet på Gökottevägen, mitt emot Nina och Mathias, och flyttade in i november förra året.

– Vi har haft den stora turen att få komma in i en härlig gemenskap här i Smedstorp, säger Louise som inte längtar tillbaka till Stockholm.
Man kan gissa att det blir en del trevliga kvällar med sydamerikanskt tema där i slutet på Gökottevägen…

Agneta och Christer Olsson hamnade i Smedstorp av en tillfällighet. När de lämnade ut sin gård i Månslunda för försäljning 2006 hade de inte tänkt sig att det skulle gå så fort. Plötsligt var gården såld och de hade ingenstans att bo. De fick tre-fyra månader på sig att hitta något annat. De hade funderat på att flytta till Tomelilla, varifrån Agneta kommer eller till Sjöbo. Men de fann ingenting som intresserade dem.

Till påsken 2006 stod visningshuset på Gökottevägen 1 i Smedstorp färdigt. Knut Edstrands Byggnads AB hade huset med som ett av målen på den traditionella Konstpromenaden. Agneta och Christer blev förtjusta i huset direkt och reserverade det. De fick lite tid till att tänka efter. Smedstorp ingick ju inte i ursprungsplanerna men de kom fram till att läget och kommunikationerna är bra och de tyckte verkligen om huset.
Agneta och Christer var de första som flyttade till Gökottevägen och har nu bott där i ett år och 6 mån.
– Vi trivs fantastiskt bra och uppskattar alla härliga promenadstråk - det var något vi saknade tidigare och nu börjar vi få nya grannar och det är kul, säger Agneta.

Redan till våren kommer hus nummer fyra att börja byggas till en familj boende i Lund och kvinnan i familjen är född i Smedstorp. Till hösten kan alltså de glada husägarna på Gökottevägen räkna med att stifta bekantskap med en ny granne.

Text Anneli Noren Asker

+++ clear, ta bort texten men behåll "paragrafen" +++