smedstorp se


Flytt från väst till öst

2008-03-28

    

  

I augusti förra året gick flyttlasset från Helsingborg till Smedstorp för familjen Skoog. Nu har de bott drygt ett halvt år på Storgatan 53. Hur hamnade de här och hur har deras första tid varit? Vi tittar in i det charmiga huset längs huvudgatan.

Kaffet är framdukat och det doftar ljuvligt av nybakat bröd när vi stiger in i huset. Många "gamla" smedstorpsbor har säkert tagit sig en fika här på den tiden då det var kafé i huset. Nu är det som sagt familjen Skoog; Kristin, Per och deras två barn Ira och Adrian, som bor här.

Det var i somras som de valde att flytta då Kristin fått jobb som kommunikationsstrateg vid Region Skånes nya satsning på Centrum för Livsstilsfrågor i Simrishamn. Per arbetar som lärare och fick en kort tid pendla till sitt gamla jobb innan han fick tjänst i Ystad.

Att de ville bo i en mindre by med närhet till Simrishamn var de ganska övertygade om. Per hade tidigare gått på Österlens folkhögskolas U-landslinje, men höll då mest till på skolan eller i Afrika, så Österlen var fortfarande ganska outforskat för deras del. Byarna är många på Österlen och de var runt på lite olika ställen och kollade.

I Helsingborg bodde de i en prefabricerad villa från 1996, nu ville de gärna prova på att bo i och förvalta ett äldre hus.

Det var bland annat mäklarens härliga beskrivning av huset som väckte deras intresse. Att det dessutom var fullt möjligt att flytta in utan att göra några stora ingrepp var förstås en fördel. Väl framme i byn försökte de känna av stämningen. De gjorde bland annat ett besök i lanthandeln och fick ett gott intryck; ett lite nyfiket och intresserat mottagande som kändes välkomnande. Att skola och barnomsorg finns i byn vägde förstås också tungt. På hemsidan fick de bekräftelse på att de funnit en by med drivkraft och ett visst mått av stolthet vilket tilltalade dem.

Hur har då det först halvåret varit? Ett bra och händelserikt halvår med mycket nytt för hela familjen. Ira började skolan här i augusti och Adrian fick efter ett tag plats på Längans förskola. Det känns viktigt för familjen att komma in i ett nytt sammanhang och som förälder känns det bra när barnen trivs och får nya kompisar. Efter att ha bott i en större stad saknar de främst utbudet av aktiviteter att göra tillsammans med barnen. Närheten till familjen är också något de saknar

I huset har de nu gjort vid golv och väggar i rummet som en gång var bageri. De skulle gärna vilja veta lite mer om husets historia. Kanske finns det någon som har bilder eller som kan berätta om tiden då det fanns bageri och kafé i huset. De som har något att berätta är välkomna att höra av sig till Kristin och Per.

Telefon 0414-51094 eller via mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Text Maria Edstrand Andersson
Foto Kristina Eriksson