smedstorp se


Hemsidan Jubilerar  

2008-11-30

styrelsen foto ya
Maria, Kajsa, Kristina, Anneli och Nina
Bild Ystad Allehanda 

styrelsen pa terassen
Här sitter redaktionen samlad en varm dag i juni 2008 
Bild Hans Noren

Den 1 december är det på dagen två år sedan Smedstorps hemsida startade. Två år går fort och för er som inte var med eller kommer ihåg hur det började kommer här en kort historiebeskrivning.

Det hela började med att Tomelilla kommun genom stadsarkitekt Bengt Alm och näringslivschef Hanseric Jonsgården, fick möjlighet att delta i EU-projektet ÖresundBo, som gick ut på att stärka sammanhållningen och utveckla mindre byar runt om på Själland, Danmark och i Skåne. Smedstorp blev en av dessa byar.
Ett gediget arbete inleddes tillsammans med byborna och det bildades flera arbetsgrupper. Det var dock inte alltid helt bekymmersfritt.
En av arbetsgrupperna jobbade med mötesplatser och samarbete, en annan med utemiljöer och boendeformer och en tredje med destination Smedstorp.

En övergripande Utvecklingsgrupp bildades och denna skulle fungera som den samlande kraften i utvecklingen av Smedstorp framöver. Gruppen skulle också samla in och förverkliga de olika arbetsgruppernas idéer och tankar. Företaget Geobrands och Per Ekman, som arbetar dagligen med platser som varumärke, höll i hela arbetet.

Projektet innebar bl. a. att en hemsida för Smedstorp skapades. Hemsidan skulle vara lätt att sköta av personer i trakten. Intresset var ganska måttligt, men tre damer ställde upp och utbildade sig i hur man sköter en hemsida. En av dessa var Anneli Noren Asker som blev den som gjorde grovjobbet med att samla in uppgifter om alla företag, föreningar, skolor, förskolor, konstnärer, kyrkans ansvariga, hantverkare osv. - alla med postadress Smedstorp. Den 1 december 2006 släpptes så smedstorp.se ut på nätet.

Men det var ju inte meningen att Anneli skulle arbeta ensam och efter en tid kom Maria Edstrand Andersson in i bilden och hon var van vid hemsidor från sitt jobb.
Nu gällde det att marknadsföra hemsidan så att folk och företag sökte sig dit för att läsa om Smedstorp.
En första början var att alla mäklare på Österlen fick brev om att hemsidan fanns att tillgå och redan tidigt fick vi höra att personer som blivit intresserade av att köpa hus i Smedstorp gick in på hemsidan för att få mer information om byn och vad som fanns där.

Tomelilla kommun äger den plats/domän på nätet där hemsidan ligger och betalar kostnaderna för detta. Men det finns fler driftskostnader och för att täcka dessa har man intäkter från annonsörer. Bästa formen för att sköta detta visade sig vara att starta en förening och det gjordes i april 2007. Den styrelse som valdes och fortfarande är verksam består av Kajsa Josephson ordförande, Nina Richter kassör, Kristina Eriksson sekreterare samt Maria Edstrand och Anneli Noren Asker. Senare utökades styrelsen med en suppleant Catrin Lidén.

Hemsidan smedstorp.se försöker bevaka allt vad som händer i Smedstorp och samtidigt visa för utomstående vilken aktiv och positiv by vi har. Vi är några få som brukar skriva texterna men vem som helst är välkommen att lämna bidrag eller ge tips som någon annan kan skriva om. Vi har ju dessutom en stor fördel i att ha en professionell pressfotograf, Kristina Eriksson, som ständigt bidrar med färska bilder.

Inför 2-årsdagen har hemsidan fått en serie nya smedstorpsbilder som rullar upptill på sidan. Vi har även fått en ny sökfunktion som gör det möjligt att söka på vilket ord som helst och få upp den artikel där ordet finns med. I dagarna lanseras också en engelsk version.

Vår hemsida har blivit rejält uppmärksammad bl.a. i Ystads Allehanda ÖsterlenMagasinet och Tomelillas tidning Gladan och vi har fått höra från flera håll att många utifrån läser vår hemsida för att få reda på vad som händer och sker i Smedstorp.

På bilden ser du de damer som varit med i styrelsen från början. Ett stort tack riktas till redaktionen och alla bybor som bidragit på olika sätt och gjort detta möjligt.
Smedstorp har en fin hemsida som alla verkligen kan vara stolta över.

Text Mats Josephson, 
   Hanseric Jonsgården, Näringslivschef Tomelilla Kommun